fbpx
Kolumnit

Listat voivat tuoda ryhtiä elämään, mutta ne eivät saa olla koko elämä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tunnustan, että rakastan listoja.

Listat tuovat elämään järjestystä. Ei tarvitse miettiä, miten kuluttaisi päivänsä. Voi katsoa kalenterimerkintöjä ja suorittaa sen, mitä siellä seisoo.

Voin tuntea pientä tyydytystä joka kerta, kun voin piirtää ruksin jonkin tehtävän kohdalle: tuokin on nyt tehty.

Kun olo on oikein saamaton, saatan laittaa listalle hyvinkin pieniä asioita ja sellaisia puuhia, joita jokainen järkevä ihminen tekee ilman muuta ja meteliä pitämättä. Puolustelen tätä itselleni sillä, että saamattomina päivinä voi pienenkin asian tekeminen olla suoritus isolla s:llä.

Olen kuullut, että terapeutilta voi saada juuri tällaisia neuvoja. Aina ei tarvitse ylittää itseään.

Toisaalta tiedostan, että tähän liittyy sudenkuoppia, ja olen niihin langennutkin. Vaaranahan on, että listan pienet ja mukavat puuhat syrjäyttävät tärkeitä ja merkityksellisiä tehtäviä.

Tästä aiheesta on olemassa Lista-niminen monologinäytelmäkin, jonka listaihmisenä kävin Kansallisteatterissa varta vasten katsomassa pari vuotta sitten. Tässä Jennifer Tremblayn kirjoittamassa teoksessa päähenkilö vain suorittaa mekaanisesti listojaan, mutta jättää epähuomiossa yhden asian hoitamatta – ja seuraukset ovat traagiset.

Se pani ajattelemaan – muttei saanut luopumaan listoista.

Tiedän, että moni muukin pitää listoista. Ei voi olla sattuma, että nykyään monet lehtijutut rakennetaan listamaisiksi.

Tiedättehän nämä: kymmenen ruoka-ainetta, jotka edistävät terveyttä; seitsemän ohjetta hyvään uneen; viisi hälytysmerkkiä aivojen ylikuormituksesta…

Listoja käytetään varsinkin terveyteen ja ravitsemukseen liittyvissä aiheissa.

Tiedetoimittaja Ulla Järvi kuitenkin lyttää listat ja vastakkainasettelut. Järven mukaan (Journalisti 11.2.2021) journalismi flirttailee huuhaan kanssa seurauksia miettimättä. Hän korostaa, että tällaisten yksinkertaistusten vuoksi asiantuntijat voivat joutua some-hyökkäysten kohteeksi.

Ja onhan näistä kuultu: esimerkiksi lautasmallia puolustavat ravitsemustieteilijät ovat joutuneet koville, kun ovat tuoneet esiin vaikkapa yksipuolisten ketodieettien haittoja.

Luetteloiden rakastajankin pitäisi siis muistaa, että listat tuovat vain näennäistä järjestystä elämään. Elämä on oikeasti niin paljon enemmän kuin mikään lista.

Menot