Kolumnit

Lomaansa odottavan etä-äidin parkaisu

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Pienten lasten vanhemmilta vaaditaan tunnetusti hyvää mielikuvitusta ja organisointikykyä silloin, kun omat ja päiväkodin loma-ajat eivät osu yksiin.

Koska lapsia ei voi jättää heitteille, ovat onnekkaita ne, joiden työnantaja pystyy joustamaan tai joilla isovanhemmat rientävät avuksi.

Elin pitkään siinä harhaluulossa, että tilanne helpottuisi jotenkin, kun lapset kasvavat isommiksi ja oppivat itse lämmittämään ruokansa.

Ja pöh.

Tänä kesänä tuli todetuksi, että etä-äidin auttavan puhelimen hoito varsinaisen leipätyön lomassa käy melkein jo kakkostyöstä.

Koulujen loma-aikojen siirtämisestä on keskusteltu niin pitkään ja hartaasti, että almanakkaa katsoessani aivan unohdin, ettei mitään valmista (tietenkään) ole saatu aikaan.

Siksipä pienoisena järkytyksenä tuli sekin tieto, että lasten koulutyö alkaa tänä syksynä poikkeuksellisen aikaisin.

Janakkalassa, kuten myös Hämeenlinnassa ja Hattulassa koulutyö alkaa jo 8.8. eli siihen parhaaseen keskieurooppalaiseen loma-aikaan.

Näin heinäkuussa ja vasta oman loman kynnyksellä on vaikea hahmottaa kyseisen aikataulutuksen järkeä, mutta eiköhän se sieltä ennen pitkää pommin lailla paljastu – esimerkiksi aivan liian pitkänä joululomana.

Kesäloma kun ei todellakaan ole ainoa lasten loma, joka aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa.

Oppilaat ovat lomansa toki ansainneet, mutta lasten pitkä joululoma on monille vain yksi lisästressin ja kikkailun aiheuttaja.

Yhtään ei auta sekään, että etelän joululomakelit eivät useinkaan varsinaisesti kutsu ulkoilemaan.

Monissa perheissä vanhemmat rytmittävät lomansa niin, että lapset saavat olla kesällä mahdollisimman pitkän pätkän kotona.

Kääntöpuoli on se, ettei perheille tahdo jäädä sitä yhteistä loma-aikaa. Pikkulapsiperheissä kun tärkeää olisi, että myös vanhemmat saisivat viettää lomaansa yhdessä.

Usein irvaillaan, että yhteinen loma panee parisuhteen koetukselle. Suuremmat riskit taitavat kuitenkin syntyä siitä, jos yhteistä aikaa ei ole lainkaan. Yhden aikuisen taloudessa se lomakikkailu vasta vaikeaa onkin.