fbpx
Kolumnit

Lompakollasi käydään joka tapauksessa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ruotsin entinen valtionepidemiologi Annika Linde arvosteli tiukasti Ruotsin koronalinjaa Dagens Nyheterin haastattelussa.

Linde toimi valtionepidemiologina vuosina 2005–2013, minkä jälkeen Anders Tegnell astui virkaan.

Linden mielestä näyttää siltä, ettei Ruotsin malli ehkä ollutkaan kaikissa suhteissa se viisain. Sen sijaan muissa Pohjoismaissa on hänen mukaansa onnistuttu epidemian torjunnassa.

Linden mukaan Ruotsissa kannattaisi nyt miettiä, mitä voidaan tehdä jatkossa toisin.

Talouskriisin hallitusta selättämisestä ihaillussa Ruotsissa näyttää nyt siltä, että ylipäätään minkäänlaista koordinaatiota valmiustilasta ei näytä olleen olemassakaan. Linden kritiikki jatkuu rajuna: ”Paljastaa aikamoisia puutteita, kun vain syytellään toinen toistaan.”

Jälkiviisaus on viisauden lajeista paras ja imelin, mutta suomalaisilla ei ole sellaiseen aihetta – niin kuin ei muillakaan. Globaali terveyskriisi on ja pysyy, ja se mullistaa samalla lähes kaikkia elämänaloja.

Talouden näkökulmasta korona on katastrofi millä mittarilla tahansa. Pandemian aiheuttaman romahduksen tasoittamiseksi Euroopan unioni on ottanut uusia rahoitusvälineitä käyttöön, ja ne ovat ehtineet herättää arvostelua eduskunnassakin.

Edessä on kuitenkin vielä isompi pala purtavaksi, kun Euroopan komission on tarkoitus antaa esityksensä elpymisrahastosta ensi viikolla.

Kävipä elpymisrahastolle lopulta miten tahansa, kuivin jaloin ei tästä pandemiasta selviä ehkä kukaan. Lompakolla käydään joka tapauksessa tavalla tai toisella, velkavuoret paisuvat, veroja korotetaan ja etuuksia karsitaan.

Samalla Suomi palaa siihen vuosikymmenen takaiseen keskusteluun, jossa Kreikkaa piti pelastaa ja joka nosti perussuomalaiset isoksi puolueeksi sosialidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan rinnalle.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho katsoo nyt, että Suomen pitäisi valmistella suunnitelma koko euroalueesta eroamiseksi eikä osallistua mahdollisiin tulonsiirtojärjestelyihin. Jos näin ei käy, Halla-ahon mielestä Suomen pitäisi asemoitua niiden maiden kanssa, jotka kokonsa ja rahoitusasemansa puolesta ovat liittolaisiamme.

Euroalueen kohtalonkysymykset ovat siis taas pinnalla, korkokeskustelu vasta tulossa. Espanjan, Italian ja muidenkin tilanne on kriittinen. Pieni virus on tehnyt melkoisia mullistuksia.

Menot