Kolumnit

Lopettakaa Suomen EM-poikien peli-ilmeen hehkuttaminen – "Pitkä matka vielä voittamiseen"

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue sai paikkansa EM-kisoihin järjestämällä kisat itse.

Suomen joukkueen ympärillä on kuitenkin riittänyt puhetta kohentuneesta ”peli-ilmeestä” ja siitä miten päävalmentaja Juha Malinen on sittenkin saanut U19-maajoukkueen pelaamaan paremmin kuin hänen edeltäjänsä Kimmo Lipponen.

Karu totuus kuitenkin on, että Suomi hävisi molemmat ottelunsa. On totta, että vastassa on laadukkaita vastustajia, mutta Suomi kuitenkin ottaa osaa EM-lopputurnaukseen.

Mutta onko se syy iloita, että Suomi hävisi vähemmän kuin odotettiin?

Suomi-futis ei ole viime aikoina tuloksilla päässyt juhlimaan, mutta se ei saa vetää henkisesti niin plösöksi, että tappioitakin aletaan jo kiittelemään.

Tästä lähtökohdasta on vielä todella pitkä matka voittamiseen.

 

Suomen valmentautumisprosessiin kuului esimerkiksi näyttelijä Martti Suosalon vetämät sparrausharjoitukset.

– Jos kisoissa halutaan selvästi meitä lähtökohtaisesti parempia joukkueita vyöryttää, meidän täytyy tehdä jotain omintakeista, ja meiltä pitää löytyä voimia siihen, Malinen perusteli Suosalo-vetoa Iltalehdelle kesäkuussa.

Omintakeista Suosalo oli, mutta silläkin riskillä, että tämä vaikuttaa ryppyotsaiselta, voi pohtia, onko tämä oikeasti se keino jolla Suomen U19-joukkue saa kilpailuetua?

Sekin oli omintakeista, että yksi joukkueen valmentajista, Jari Litmanen, vietti EM-kotikisojen avausottelun aaton Moskovassa jalkapallon MM-finaalissa eikä joukkueensa parissa kriittisellä ja herkällä hetkellä.

Ihan oikeasti.

 

Suomessa usein puhutaan urheilijoidenkin suulla, miten tappioista pitää ottaa mukaan positiiviset puolet. Mutta jos samalla unohtuu myös kriittinen tarkastelu toiminnasta – jolla voi olla kehittävä voima – se ei ole positiivisuutta. Se on välinpitämättömyyttä.

Ja jos olemme välinpitämättömiä, kiellämme kaiken ja kiittelemme vain kivaa vain peli-ilmettä ja hyvää taistelua, vaikka hävitään, Suomi on lopun ikäänsä jalkapalloyhteiskuntana takapajula maailman jalkapallokartalla.

Sellainen takapajula, jossa tasapeli hyvää jalkapallomaata vastaan on ”ihme”.

 

Tuoreimpia artikkeleita