fbpx
Kolumnit

Lume-ehdokkaat väheksyvät europarlamenttia

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vajaan kuukauden kuluttua käytävissä europarlamenttivaaleissa on ehdolla nippu ihmisiä, joilla ei ole pienintäkään aikomusta ottaa vastaan edustajapaikkaa vastaan, jos sattuisivat sellaisen saavuttamaan.

Näiden ehdokkaiden ainoana tarkoituksena on kerätä omalle puolueelleen ääniä ja siten edesauttaa puoluetoverin valintaa.

Ehdokkaina on muun muassa 14 juuri valittua kansanedustajaa, joista osa on kertonut suoraan jäävänsä valituksi tultuaankin eduskuntaan. Osa kertoo päättävänsä asiasta vasta vaalien jälkeen.

Vastaavanlaisia tilanteita on ollut ennenkin. Paavo Väyrynen (tl, ent. kp, ent. kesk.) on ollut suoranainen edelläkävijä eduskunnan ja europarlamentin välillä soutamisessa ja huopaamisessa. Viime kesänä hän aiheutti pientä hämmennystä ilmoittamalla palaavansa Brysselistä eduskuntaan kesken kauden ja syrjättävänsä tilalleen nousseen Mikko Kärnän (kesk.).

Vuonna 2015 Väyrynen oli europarlamentaarikko, joka valittiin eduskuntaan. Väyryselle olisi kuitenkin kelvannut vain Juha Sipilän hallituksen ulkominiseriys. Kun sitä ei tullut, Väyrynen ilmoittikin jäävänsä europarlamenttiin.

Tällä kertaa pallottelu eduskunnan ja europarlamentin välillä tuntuu entistäkin räikeämmältä, kun eduskunta vasta viime viikolla aloitti istuntokautensa.

Ex-kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilakin (kesk.) otti asiaan vahvasti kantaa (IS 25.4.): Äänestäjällä on oikeus tietää, että jos minua äänestää, niin minä sinne myös menen, hän tiivisti.

Samoilla linjoilla on ollut myös presidentti Sauli Niinistö.

Itse en missään tapauksessa aio äänestää europarlamenttipaikkaa väheksyvää lume-ehdokasta, vaan ääneni menee tositarkoituksessa mukana olevalle.

Ilmeisesti puolueet kuitenkin laskevat sen varaan, etteivät äänestäjät tiedä ehdokkaista tai heidän aikeistaan juuri mitään.

Eduskuntavaalien jälkipyykki on selkeä todiste tietämättömyydestä. Esimerkiksi Hämeessä yritettiin hylätyistä lipuista päätellen antaa ääniä Uudellamaalla ehdokkaana olleelle Antti Rinteelle (sd.).

Uudellamaalla taas yllättävän äänitulvan sai SKP:n ehdokas, jolla oli sama numero kuin Helsingin vaalipiirissä ehdolla olleella Jussi Halla-aholla (ps.). Onneksi eurovaaleissa vaalipiirinä on koko maa.

Menot