Kolumnit

Lutuinen Lennu on sairas koira

Kuva: Pekka Rautiainen

Eläinlääkäriliitto nosti keväällä esiin tylppäkuonoisten koirarotujen ongelmat ja vaati rotujen keskenään jalostamisen kieltämistä.

Yhden tällaisen rotukoiran entisenä ja taas nykyisenä omistajana olen osittain samaa mieltä. Pentujen teettäminen vakavista sairauksista kärsivillä eläimillä on törkeää.

 

Nyt luupin alla oleviin tylppäkuonoisiin rotuihin kuuluu myös valtakuntamme ykköskoira, lutuinen Lennu. Jalostuksen aiheuttamista vakavistakin ongelmista kärsivät yhtä lailla ”terveemmät” rodut kuten saksanpaimenkoirat, kultaisetnoutajat tai cockerspanielit.

Suosio saa aikaan tarjontaa. Aina löytyy ahneita kasvattajia sekä tietämättömiä ja tyhmiä ostajia, joille kelpaa paperiton pentu, jota eläinlääkäri ei ole tarkastanut.

Pahvilaatikosta huoltoaseman pihassa luovutetun eläimen myymisestä ja ostamisestakin saisi seurata tuntuva rangaistus ja eläintenpitokielto.

 

Kun otin ensimmäisen koiran yli 10 vuotta sitten, terveysasiat eivät olleet samalla tavalla esillä.

Löytyi kaikin puolin luotettavan oloinen kasvattaja. Eläinlääkärissä käytiin, kun tarvetta oli. Olihan niitä käyntejä, sekä ”rotuominaisuuksien”, että kyseisen koiran ja omistajankin hölmöilyjen vuoksi. Melko pitkän elämän eläneellä koiralla oli loppupeleissä yhtä vähän tai paljon ongelmia kuin millä tahansa muullakin rotukoiralla.

Eettisistä, ajankäytöllisistä ja taloudellisistakin syistä olin funtsinut, ettei uutta koiraa ihan heti tule ja jos tuleekin, sen pitää olla eri rotua. Niin vain kotona on taas koira, jonka rodun tiedän olevan ylijalostettu.

 

Päätöstä ei tehty järjellä, vaan tunteella. Omistaja joutui luopumaan koirasta ja sen oli hyvä päästä kotiin, jossa on rodusta kokemusta ja siitä huolehditaan.

Koska someraivo tapausta tai taustoja tuntematta kuuluu nykyaikaan, ripaus sitäkin on tullut koettua. Ilmeisesti uuden kodin tarvitsevan koiran ottaminen on itsekäs ja ahne teko.

Pari kertaa on kaduttanut. Hermot ja rahaa on mennyt ja tulee vielä menemään. Mutta lemmikki on otettu, joten siitä pitää huolehtia, sairas tai ei.

Pentuja se ei tule tekemään, se varmistettiin eläinlääkärikäynnillä.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic