Kolumnit

Ajastinkolumni: Maailma tarvitsee lisää hyvää mieltä

Taas itkettää. Tietokoneen ruutu laskee sekunteja uuden Queer Eye -jakson alkuun, ja kyynelistä huolimatta hymyilyttää.

15 vuotta sitten Queer Eye (Sillä silmällä) nousi muuttumisleikeillään ja avoimuudellaan jättisuosioon myös Suomessa. Nyt sarjan uusi versio ihastuttaa, naurattaa ja liikuttaa suoratoistopalvelu Netflixissä.

Ohjelmaa tähdittää tälläkin kertaa viisi homomiestä, joilla on omat erikoisalueensa. Uusi ”Fab Five” on jopa edellistä sympaattisempi ja samaistuttavampi.

Sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi suoratoistopalveluun helmikuussa, ja toinen seurasi jo kesäkuussa. Juontajista on tullut lyhyessä ajassa supertähtiä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sarja voitti parhaan tosi-tv-ohjelman Emmy-palkinnon.

 

Maailma on vaikuttanut jo pidemmän aikaa toivottomalta. Sekasortoinen uutisvirta ahdistaa. Ihmiset jakaantuvat yhä tiukemmin eri leireihin, joista huudellaan solvauksia vastapuolelle.

Juuri nyt Queer Eyen kaltainen ohjelma on erityisen tärkeä. Se näyttää, ettemme ole loppujen lopuksi lainkaan erilaisia.

Me kaikki tarvitsemme rakkautta ja hyväksyntää poliittiseen kantaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin katsomatta. Erityisen kipeästi kaipaamme sitä, että hyväksyisimme itse itsemme.

Muuttumisleikki on sarjan muotiekspertti Tan Francen mukaan Queer Eyen uudessa versiossa väärä ilmaus. Pikemminkin pitäisi puhua parantamisleikistä. Jotain kertoo myös se, että tällä kertaa autettavia kutsutaan ”sankareiksi”.

Sarjan nopea suursuosio on osoitus siitä, ettei tosi-tv:n tarvitse olla näennäistä draamaa, huutamista tai piikittelyä. Se voi olla myös välittämistä ja ymmärtämistä. Tällainen on myös Suomessa katsojia kerännyt kokkikilpailu Master Chef Australia, jossa pääosassa on kannustaminen myös epäonnistumisen hetkellä.

 

Yhdysvaltalainen psykologian professori Barbara Fredrickson on tutkinut, miten positiivisuus voi muuttaa ihmisen elämää.

Hänen tutkimuksensa mukaan ihminen tarvitsee yhtä negatiivista tunnetta kohden kolme positiivista tunnetta voidakseen mahdollisimman hyvin. Positiivisuus voi myös esimerkiksi parantaa terveyttä ja helpottaa masennusta.

Tositelevisiossa on totuttu kovaan kritiikkiin, haukkumiseen ja draamaan. Viimeiset neljä vuotta peräkkäin parhaan tosi-tv-ohjelman Emmy-palkinnon on voittanut Leijonan luola (Shark Tank), jossa osallistujien pitää vakuuttaa sijoittajat bisnesideastaan. Nöyryytyksiltä ei vältytä.

Tämän vuoden voittaja ei laita ihmisiä vastakkain vaan tuo heidät yhteen. ”Sankareiksi” on otettu heteromiesten lisäksi homomies, nainen ja transmies.

Elämien lisäksi parannetaan maailmaa. Ohjelmassa käsitellään isoja yhteiskunnallisia teemoja aina uskonnosta poliisiväkivaltaan. Erimielisyyksistä ja ennakkoluuloista keskustellaan rakentavasti ja ymmärtävästi.

Siitä tulee hyvä mieli.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic