fbpx
Kolumnit

Maakuntaanmuutosta pitää puhua asiallisesti

Uusimman Perussuomalainen-lehden järjestöliitteessä kaipaa hämeenlinnalainen poliitikko Lulu Ranne keskustelua maahanmuutosta. Kansijutun otsikko kuuluu: “Väestönsiirto ei ratkaise taloudellisia huoltosuhdeongelmia.”

Lainausmerkit ovat myös alkuperäisessä otsikossa, ikään kuin Ranne olisi sanonut noin haastattelussa, sanassa sanaan. Ranteen repliikeistä ei tuota muotoilua löydy.

Väestönsiirto on mitä poliittisimmin latautunut sana 2010-luvun Suomessa. Sitä käytetään taajaan maahanmuuttovastaista asennetta uhkuvilla keskustelupalstoilla.

Sana on propagandistinen. Faktuaalisesti väestönsiirroista on ollut kysymys, kun valtion laillisin päätöksin on väestöä siirretty pakoon – oman maan rajojen sisällä – esimerkiksi sotaa (kuten Suomessa maailmansotien aikaan) tai suuronnettomuutta (ydinvoimalaonnettomuudet Tshernobylissä ja Fukushimassa).

Väestönsiirto liittyy poikkeusoloihin. Politiikassa käytetään voimakkaasti värittyneitä sanoja välittämään viestiä, että maa on poikkeusolojen armoilla, jos ei juuri nyt niin ihan kohta.

Jos Ranne käytti tuota sanaa tai jos hän ei puuttunut otsikkoon ennen jutun julkaisua, on hän tarkoin punninnut tästä olevan hyötyä itselleen, myös alkavassa eduskuntavaalikampanjassa. Se on sinänsä ihan ok, tällaista punnintaa poliitikon toki kuuluukin tehdä.

Jutussa käsiteltiin Hämeen liiton hallituksen lokakuista kokousta, jonka asialistalla oli muun muassa maakunnan tuore väestösuunnite. Tänä vuonna Kanta-Hämeen väestökato on yhä kiihtymässä.

Ranne teki muutosesityksen, jonka mukaan “nykyisen kaltaisella maahanmuutolla ei paranneta taloudellista huoltosuhdetta eli työvoiman ulkopuolella olevien määrää suhteessa työssäkäyvien määrään.” – Selvä ja asiallisesti pöytäkirjaan muotoiltu mielipide.

Ranne penäsi myös maakuntaan pysyvästi jääneiden maahanmuuttajien työllisyyden parantamista sekä työperäisen maahanmuuton mahdollisuuksien hyödyntämistä. – Erittäin tärkeä asia, jolle on kannatusta muissakin puolueissa.

Maakuntahallituksen hyväksymistä toimenpiteistä liittyy maahanmuuttoon kuitenkin vain yksi. Ulkomaalaistaustaisen väestön halutaan myös jäävän maakuntaan. Väestön suotaisiin siirtyvän tänne pääasiassa Helsingistä ja Tampereelta.

Menot