fbpx
Kolumnit

Maakuntalippu ei ole tunnetaloudessa lätkälipun veroinen myyntivaltti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tunnesidettä omaan maakuntaan on koko lailla työläämpi rakentaa kuin suhdetta jääkiekkojoukkueeseen. Maakuntahenki saattaa hädin tuskin pihistä tai hiukan tanakamminkin hönkiä, mutta huokailuksi se silti jää.

Siitä ei ole nykyisessä elämys- eli tunnetaloudessa kauppatavaraksi. Poliittisin ja keskusjohtoisin päätöksin määriteltyjä alueita ja alueidentiteettejä saa yrittää myydä vuosikausia, mutta harva ostaa.

Lätkälipun ostaja ostaa tunnetta. Maakuntalippu läikäyttää lämpöä harvojen ja valittujen sydämessä.

Ylpeyden aihe ja tunteenkin kohde voi jonain päivänä olla vaikkapa valtakunnan paras sote. On hienoa, että Kanta-Hämeessä nyt ripeästi jatketaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista, ihan ite.

Keskusta ei saanut uusia maakuntiaan ja kokoomus vannoo jo ennen hallitusneuvotteluja, ettei sellaisia ikinä tule. Mitä meillä siis on?

“Kanta-Häme” on kuntien autonomiseen päätöksentekovaltaan perustuva yhteishallinnollinen yksikkö, jonka olisi jotenkin myös ilmennettävä paikallista demokratiaa aluetasolla valtion suuntaan.

Mutta väki pakkautuu harvoihin kasvaviin kaupunkeihin. Niiden ääni kovenee sitä enemmän mitä useammassa cityssä häärää keulahahmona pormestari.

Kanta-Hämeeksi väkipakolla ristittyä maakuntaa olemme nyt asuneet reilut 21 vuotta. Kesken asumisen meinasivat tehdä tästäkin sote- ja maakunta-uudistuksen myötä hirmuisen hallintoapparaatin.

Maakuntalakiluonnoksen mukaan Kanta-Hämekin olisi saanut hoitaakseen muun muassa tupakkavalvontaa, kasvinterveyden valvontaa, rakennustoimen järjestämisen edistämistä ja liikkumisen ohjausta koskevia valtionavustustehtäviä. – Jo vain olisi maakuntahenki kirmaissut kiurun lailla korkeuksiin.

Tuoreessa Merkillinen Mauno –teoksessa kuvataan, kuinka Mosko­van radio haas­tatteli Koivistoa venäjäksi. Toimittaja kysyi presidentin Venäjän idea -kirjasta: ”Mikä sitten teidän mielestänne on Suomen idea?” Manu vastasi: ”Vyžit” (jäädä eloon).

Aika hyvä myös maakunnan ideaksi. Jäädä eloon.

Kilpailu yhteiskunnan voimavaroista vain kovenee: työvoimasta, veronmaksajista, yrityksistä, investoinneista. Jos täällä saadaan omin voimin ja toimin aikaan toimiva sote-ratkaisu, on se melkoinen näyttö ja hengen nostatus. Kyllä sillä jatkopeleihin pääsee.

Menot