fbpx
Kolumnit

Maaseudun Tulevaisuus "sortui" journalismiin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Keskustan murskavaalitappion jälkeinen pyykinpesu on viivästynyt hallitusneuvottelujen ja eurovaalien vuoksi. Mölyjä on pidetty mahassa.

Pinnan alla on silti koko ajan kuohunut, enemmän tai vähemmän.

Viimein keskiviikkona jotain tapahtui myös julkisesti, kun puolueen sisäpiiriläiset pääsivät ääneen Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

Nimettöminä esiintyneet sisäpiiriläiset arvostelivat puolueen puheenjohtajaa Juha Sipilää esimerkiksi yksinvaltaisuudesta, omista pikku suosikeista, herkkähipiäisyydestä, uhriutumisesta sekä valtaan takertumisesta.

Tietyille kepupiireille se, että Maaseudun Tulevaisuus niin sanotusti sortui journalismiin, oli nähtävästi aivan liikaa. Reaktioista on pääteltävissä, että näissä piireissä ei journalismista ymmärretä edellekään kovin paljon.

Ei ymmärretä siitäkään huolimatta, että vuonna 2016 Maaseudun Tulevaisuus äänestettiin Suomen toiseksi arvostetuimmaksi lehtibrändiksi Helsingin Sanomien jälkeen Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen Brändien arvostus -kyselyssä.

Senior advisor, entinen kepuministeri Liisa Hyssälä esimerkiksi vaati Twitterissä lehdeltä selitystä lisähuomautuksella “jos sekään enää riittää”. Hyssälän mukaan “lehti loukkaa lukijoitaan”.

Martti Puran mielestä MT:n uutinen oli puolestaan “raukkamainen”.

Sirkka-Liisa Anttila kyseli, “mikä ihmeen motiivi Maastullilla on jahdata juuri nyt ennen EU-vaaleja näitä lähes ainoita maaseutua, maataloutta ja metsiä puolustavia poliittisia voimia?”

Törkeää ja lehden tilaus menee harkintaan jos tätä ei nyt korjata, Anttila linjasi kovin uhmakkaasti.

Miksi Maaseudun Tulevaisuus olisi selityksen velkaa? Eikö keskustassa kannattaisi ennemminkin miettiä, onko jutussa esitetty kritiikki perusteltua ja tehdä sen jälkeen asiasta johtopäätöksiä? Miksi puolueen sisäpiirin avautuminen ja tuskastuminen on lehden vika?

Julkinen pyykinpesu ei ole välttämättä tunnu mukavalta, mutta pitkän päälle sillä on monesti tervehdyttävä vaikutus. Keskustan tilanteesta näkee kilometrien päähän, että puolueessa ollaan vielä aivan alussa. Journalismin syyttäminen ja selityksien vaatiminen kertoo ummehtuneista asenteista.

Menot