Kolumnit

Mahtaako Antti Rinteellä saldo riittää?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa kasvaa vihdoin huoli talousosaamisesta. Kyselyt kertovat, että suuri osa nuorista ei esimerkiksi tiedä, mikä on korko.

Heikot tiedot näkyvät velkaantumisena, maksuhäiriöinä ja jopa syrjäytymisenä. Ennätyksellinen määrä suomalaisia on menettänyt luottokelpoisuutensa. Kotitalouksien velat ovat nopeasti kaksinkertaistuneet.

Taloustaitoja vaaditaan jopa pakolliseksi kouluaineeksi. Herää kuitenkin kysymys, voiko valtiovalta antaa talousoppia. Tietoa voi tietenkin jakaa, mutta ei ymmärrystä.

Lähes luonnonlakien vastaisesti kansantalouden kasvu on pysäytetty jo yli kymmeneksi vuodeksi. Bruttokansantuote on velkakulutuksella hilattu lähelle vuoden 2008 tasoa. Valtion ja kuntien velat ovat kaksinkertaistuneet.

Euroalue natisee pahasti. Osa jäsenmaista on Euroopan keskuspankin letkuruokinnassa. Euroalueen sisäisessä Target-maksujärjestelmässä Saksan keskuspankille on kumuloitunut 1 000 miljardin euron saatavat muilta keskuspankeilta.

Kun korot on pidetty nollassa, euroalueen talouksiin on kertynyt kuplia, jotka eräänä päivänä puhkeavat.

Hallitusohjelma pakottaa epäilemään, että Suomen päättäjillä on myös matemaattisia puutteita. Alijäämäisen budjettitalouden väitetään tasapainottuvan myymällä omaisuutta ja menoja kasvattamalla. Miten tuottavan omaisuuden pakkomyynti tasapainottaa?

Kasvu hyytyy, mutta verojen korotuksilla kitketään sitä entisestään. Valmisteveroilla tuloja siirretään muille maille.

Hallitusohjelmaan on lisäksi rakennettu niin sanottu vastasyklinen finanssipolitiikka. Jos menee huonosti, menoja kasvatetaan entisestään.

Pikavipeistä on tehty syntipukki, vaikka heikko taloudellinen osaaminen ja välinpitämättömyys syöksyvät silmille.

Pikavippejä markkinoidaan häikäilemättömillä sloganeilla. ”Valitse slideristä sopiva summa ja lyhennyserä. Rahat tulevat tilillesi”. ”Mahtaako sulla saldo riittää?”.

Suomen valtion korot ovat tällä hetkellä alhaisempia kuin pikavippien. Onko valtion velkaantuminen silti vastuullista? Osoittaako valtion velkavuori osaamista tai kestävää kehitystä?

Sokea ei voi taluttaa rampaa.

Päivän lehti

20.2.2020