Kolumnit

Maksaisitko tullia torille pääsemisestä?

Maatulli oli Ruotsin vallan aikana Suomessakin peritty maan sisäinen tulli, jota perittiin maaseudulta kaupunkien kauppapaikoille saapuvilta kauppiailta.

Tästä muistuttavat vieläkin paikannimet, kuten Töölön tulli Helsingissä. Hämeenlinnan Punaportilla sijaitsi myös tulliportti, jossa kauppiaat maksoivat osan tavaroidensa arvosta kruunulle päästäkseen myymään niitä kaupunkilaisille.

Sittemmin jotain on mennyt pahasti pieleen, sillä nykyisin tätä tullia peritään torille saapuvilta asiakkailta ja toiminta tapahtuu vieläpä keskiaikafestivaaleilla, vaikka kyseinen tulli juurtui Suomeen vasta keskiajan päätyttyä.

Lähes kaikissa tänä viikonloppuna pidettyjä Hämeen keskiaikafestivaaleja sivunneissa keskusteluissa on noussut esiin yksi ja sama asia: lippujen hinta.

Nelihenkiselle eli kaksilapsiselle perusperheelle pelkkä alueelle pääsy maksoi eilen 80 euroa. Se on iso raha.

Tapahtuman teemana on Pidot ja paistit, mutta 80 eurolla perusperheemme pääsisi vasta katsomaan muiden pitoja ja paisteja. Kaikki muu maksaa, sillä eiväthän kauppiaatkaan siellä ole hyväntekeväisyyttä harrastamassa.

Vertailun vuoksi samalla summalla esimerkkiperheemme ajaisi Särkänniemeen ja ostaisi lapsille rannekkeet kaikkiin laitteisiin.

Vaikka olen suurimman osan elämästäni asunut Hämeenlinnassa, olen käynyt huomattavasti useammin Turun keskiaikaisilla markkinoilla.

Turussa tapahtuma on kaikille avoin kaupunkikarnevaali, jossa yleisön on helppo poiketa katsomassa tarjontaa ja käsityöläisten kojuilla. Turnajaiset ja muut ekstrat toki maksavat, mutta kävijän ei ainakaan tarvitse ostaa niin sanotusti sikaa säkissä, mitä alueen yleiseen tarjontaan ja tunnelmaan tulee.

Hämeenlinnassa alueen rakennustöitä olisi sentään päässyt torstaina katselemaan ihan ilmaiseksi. Siinäpä vasta show!

Huvipuistot eivät menneet konkurssiin, vaikka ne luopuivat alueiden pääsymaksuista ja keskittyivät ruoan ja laitelippujen myymiseen.

Ehkä kävijöiden olisi keskiaikafestivaalillakin helpompaa avata rahapussiaan kauppiaille, jos siellä kukkarossa olisi vielä jotain jäljellä pääsymaksun jälkeen.