fbpx
Kolumnit

Mario Draghi antaa vaarallisen valtakirjan rahan kylvämiseen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Euroopan keskuspankki EKP on yli kymmenen vuotta yrittänyt puhaltaa halvalla, jopa ilmaisella rahalla, vauhtia talouteen. Italialainen pääjohtaja Mario Draghi tarjoaa ylivelkaisille avoimen valtakirjan velkaantua lisää.

Korot romautettiin alun perin alas, koska vuoden 2008 finanssikriisi lamautti rahoituksen. Vaikka finanssikriisi väistyi nopeasti, korot jätettiin alhaisiksi. Kun monet olivat ylivelkaantuneet ja valtioiden budjetit olivat alijäämäisiä, korko olisi pakottanut päättäjät tekemään ikäviä ratkaisuja.

Alhaisia korkoja ryhdyttiin nimittämään rahapolitiikaksi, jolla elvytetään taloutta. Ongelmat eivät ole väistyneet vaan alati kasvaneet.

Tieteelliset perustelut ovat ajalta, jolloin kansainvälinen kauppa oli lapsenkengissä eikä tunnettu globalisaatiota. Talousteorioiden mukaan koroilla voidaan säädellä rahan määrää, joka taas hillitsee tai kiihdyttää talouskasvua.

Inflaatio taas on perinteinen mittari kansantalouden kilpailukyvyn kehitykselle. Rahan määrän kasvu ja inflaatio heikentävät vientikilpailukykyä ja päinvastoin.

Keskuspankki pyrkii nyt kiihdyttämään inflaatiota eli nostamaan kuluttajahintoja. Tavoite on käsittämätön, koska euroalueella juuri korkeat kustannukset ja heikko kilpailukyky ovat talouden perimmäisistä ongelmista se suurin.

EKP vetoaa siihen, että sen tehtäväksi on naulattu noin 2 prosentin kuluttajahintojen nousu. Tiukalla rahapolitiikalla oli tarkoitus pitää kuluttajahinnat aisoissa ja säilyttää kilpailukyky. Tavoite on nyt heittänyt häränpyllyä.

Inflaatio ei ollut alun perinkään järkevä mittari. Saksan keskuspankki Bundesbank oli pitkään seurannut laajan rahan määrää, joka kuvaa nykyisin rahamarkkinoiden tilaa paljon paremmin kuin kotimainen hintakehitys.

Euroalueen inflaatio ei voi olla rahapolitiikan tavoite maailmassa, jossa tavarat ja raha liikkuvat vapaasti. Kuluttajahintoja säätelee nyt pikemmin Kiinan valtio ja yritykset kuin EKP.

Historiassa useat valtiot ovat yrittäneet luoda tai ylläpitää vaurautta lisäämällä massiivisesti rahan määrää. Rahan kylväminen on aina vienyt perikatoon.

Euroopassa on rahaa kylvämällä hyydytetty talouskasvu ja puhallettu kuplia. Nyt vaarannetaan rahajärjestelmä.

Menot