Kolumnit

Metsän talviväri on märän vihreä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suppilovahveroista päätellen nyt on syksy ja sireeninsilmuista tulkiten kevät. Peipposia en ole sentään nähnyt.

Poikkeuksellisen lämmin säätyyppi on joko hellinyt tai kovistellut meitä tänä talvena. Pohjois-Suomessahan lunta on melkein metri ja pakkanen paukkuu yli 20 miinusasteen lukemissa.

Kanta-Hämeessä tai Pirkanmaalla lumi on käynyt vain lyhyillä vierailuilla ja pakkasesta on saatu ainoastaan maistiaisia. Tuuli tosin on tehnyt pienestäkin pakkasesta sietämättömän kylmän.

Kun lunta on tullut, on se tosin tullut oikein myräkkänä ja kovalla voimalla. Painavan lumen kaatamat puut ovat aiheuttaneet niin sähkökatkoja kuin muita tuhoja.

Itse olen ajaa täräyttänyt tielle yllättäen kaatuneen koivun latvasta läpi. Tuttavilla taas kesti lumen ongelmista aiheutunut sähkökatko pari päivää.

Ilmaston lämpenemisen näkee luonnossa ihan omin silmin. Talvisin sataa enemmän vettä kuin lunta ja lämpötila nousee.

Vertailun vuoksi voi muistella millaisten kinosten keskellä taisteltiin vuosi sitten näin helmikuun alkupuolella. Pahimpina päivinä lunta aurattiin pois ihmisten tieltä kellon ympäri. Kaupungissa katuja puhdistettiin lumesta kahdessa vuorossa.

Lumilapio ja kola teettivät totisesti hyötyliikuntaa ihan omassa pihassa.

Kumisaapaskelissäkin on toki voinut harrastaa hyödyllistä ulkoliikuntaa. Haravointia ja risujen kärräystä on riittänyt mukavasti viime viikkoihin saakka.

Metsän talviväri on ollut nyt märän vihreä.

Metsässä maa on heti polun reunassa upottavaa ja pehmeää. Ojat ovat ääriään myöten täynnä vettä.

Metsäalan ammattilaiset ovat toivoneet kunnon pakkasia, jotta töihin talvikohteisiin päästäisiin. Maasto ei kanna koneita, koska routaa ei ole. Edes yöpakkasia odotellaan myös pikkuteillä, joiden pehmeässä pinnassa on nopeasti upottavia uria.

Liian kova pakkanen ilman lunta ei kyllä ole hyvä sekään. Pakkanen nipistäisi ikävästi esimerkiksi mustikan tulevaa satoa. Metsän ihmemarja on sen verran herkkä, että se toivoo päälleen suojaavaa lumipeitettä. Luonnonvarakeskus kertoo, että metsämarjoista puolukka kestää lumettomuutta mustikkaa paremmin.

Kesää odotellessa.

Menot