fbpx
Kolumnit

Mielipidekirjoittajan ehdotus voi tuoda Hämeenlinnaan uuden aikakauden – Yhteisillä lauteilla pikkukaupungin vihat viilenee

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Turhaudun toisinaan nuhjuisena ja lukemattomilla eri tavoilla tympääntyneenä elämän varrella väkisinkin vastaan tuleviin vastoinkäymisiin ja kerta kerralta yhä enemmän ällistyttäviin typeryyksiin (= typeryksiin).

Äkkiä havahdun hakatun kulkukoiran olotilasta: en ole aikoihin muistanut saunoa. Saunominen on kuin veden juominen kuivuneelle. Aina ei muista, mutta kyllä se joka kerta niin kummasti friskaa.

Kesä ei ole kesä ilman rantasaunaa, tai on se kesä, mutta ei täydellinen. Eihän sitä kenties koskaan tule, mutta hyvä on elää edes odotuksessa.

Hyytävän talven keskellä parasta on savusauna koillismaalaisen pimeässä kohisevan kosken rannalla. Se ja tuuralla hankien taakse hakattu avanto jäivät omalla kohdallani jo vuolaana ohi virranneeseen elämään, mutta muisto jäi sieluun ja selkäkarvoihin. Siellä se kantaa kohti uutta.

Eilisen lehden (HäSa 4.11.) mielipidekirjoittaja ehdotti yleistä saunaa Hämeenlinnan Varikonniemeen: Sauna saunattomille! Toivoa toivottomille! Onnellisuutta kaikille! Mitään, siis mitään uutta ei tarvitse keksiä. Onnistuminen on väistämätöntä.

Saataisiin stoppi tässä Hämeenlinna-nimisessä pikkukaupungissa vallitsevalle kuppikuntaiselle kiistelylle. Yhteistä vuotavaa venettä ei haluta äyskäröidä yhdessä, kun keikuttaminen on kamalasti kivempaa.

Velvoitettaisiin päättäjät ja keskeiset viranhaltijat sekä muut päälliköt saunomaan säännöllisesti yhdessä. Riemuitsevat kansanjoukot seuraisivat esimerkkiä, niin demarit kuin kaverit.

Eikä sitten pidetä mitään löylynheittokilpailuita, vaan lempeitä löylyjä ja vaimeaa juttelua elämän keskeisistä kysymyksistä. Niihin eivät kuulu pysäköinti, pendelöinti eikä etenkään toriparkki, ei edes ryteikkönä ikuisesti pysyvä Varikonniemi. Teatterin tulevaisuus ohitettakoon saunomisen taiteeseen kuuluvalla löylynsihautuksella.

Muuten: sauna sopisi paremmin uimahallin rantaan. Olisi helpompi rakentaakin.

Tässä on meillä myös mittari: näinkin pettämätöntä ehdotusta on tietysti ihan pakko vastustaa ja käyttää kaikki vielä liikenevät voimanrippeet kitkerään julistukseen: ei tule mitään, kun ei, niin ei. Eihän ole rahaakaan! Joku tästäkin kärsii!

Vaatteet pois, niin viha viilenee! Lähtekää lauteille ja saunokaa ihmiset, saunokaa.

Menot