Kolumnit

Miksi meillä pitäisi olla talvi ainainen?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Autoilin sunnuntaina iltakuudelta Hämeenlinnan keskustassa. Satoi, oli jo täysin pimeää eivätkä katuvalot olleet vielä syttyneet. Mieli oli yhtä musta kuin maisema.

Synkkyyttä lisäsi entisestään ajatus siitä, että viikon päästä yhtä ankeaa on jo tuntia aiemmin. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään talviaikaan eli ns. normaaliaikaan. Saa siis nukkua sen ekstratunnin, mikä keväällä vietiin, mutta siihen ne ilonaiheet jäävätkin.

Viisareiden siirtelystä on tarkoitus luopua vuonna 2021. Näin päätti Euroopan parlamentti viime keväänä Suomen asiasta tekemän aloitteen perusteella.

Nyt kukin maa päättää itse, onko jatkossa käytössä talvi- vai kesäaika. Lähes kaikki muut maat ovat olleet pysyvän kesäajan kannalla, mutta meillä hallitus piti ainakin keväällä pysyvää talviaikaa parempana.

Talviaikaa ovat puolustaneet erityisesti unitutkijat. He ovat olleet sitä meiltä, että hämärät aamut ja valoisat illat, eli kesäaika, saavat kansalaiset unirytmin vielä entistä pahemmin sekaisin. Tämä olisi kallista kansanterveyden kannalta.

Pysyvä kesäaika taas on saanut kannatusta erityisesti valoisampien iltojen takia. Tällöin olisi työpäivän jälkeen vielä valoisaa aikaa esimerkiksi ulkoiluun, ja kansanterveyteen on vaikutusta tälläkin. Samoin valoisat illat parantavat liikenneturvallisuutta.

Marras- ja joulukuuta ei toki pelasta mikään vippaskonsti. Silloin on pimeää joka tapauksessa, näytti kello mitä hyvänsä. Jos vähälumiset talvet yleistyvät eteläisessä Suomessa, ei taivaaltakaan tule helpotusta pimeyteen.

Pysyvästä kesäajasta tehtiin keväällä kansalaisaloite, joka on kerännyt tarvittavan märän kannattajia. Itse olen kesäajan kannalla juuri valoisien iltojen takia. Talviajan valoisat aamut kukonlaulun aikaan menevät autuaasti ohi unten mailla, mutta illalla on energiaa.

Viisaammat ovat laskeneet, että pysyvä talviaika vähentäisi vuoden aikana 400 valoisaa tuntia siitä ajasta, jolloin ihmisen on yleensä valveilla. Toki valoa olisi enemmän aamuyön tunteina, mutta siitä nauttivat aika harvat.

Painava syy kesäajan puolesta on sekin, että jos kaikki muut maat päätyvät sen kannalle, miksi meillä pitäisi olla talvi ainainen? On luontevaa olla samassa ajassa muun muassa etelänaapurimme Viron kanssa, kuten tähänkin asti.