fbpx
Kolumnit

Ajastinkolumni: Miltä Hämeenlinna tuntuu? - "En ole koskaan kuullut helsinkiläisen tai tamperelaisen haukkuvan kotikaupunkiaan”

Kuva: -

Kaikki, jotka ovat joskus matkustelleet, tietävät, että eri mailla ja kaupungeilla on erilaiset ”vibat” eli energiat. Sen aistii aika pian, kun saapuu uuteen paikkaan.

Energia välittyy paitsi ympärillä olevista ihmisistä, se myös huokuu ilmasta. Energiat myös vaihtuvat, ne eivät pysy samana kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

 

Esimerkiksi Rooma on varhain keväällä leppoisa ja hyväntuulinen kaupunki, jossa sielu lepää kaiken kauneuden ja hyvän ruoan ympäröimänä.

Kesäkuukausina kaupunkia ei voisi uskoa samaksi: sen energia on muuttunut täysin. Ihmiset ovat kiireisiä ja töykeitä, myyjät aggressiivisia ja tunnelma stressaantunut.

Kaupungin energia on muuttunut, koska se on täyttynyt turisteista sekä kaupustelijoista ja kerjäläisistä, jotka ovat tulleet lähikaupungeista ja kylistä kesäksi tienaamaan.

 

Suomenkin kaupungeissa tunnelma vaihtelee vuodenajoittain, eikä ole ihme, että marraskuussa tunnelma on toinen kuin heinäkuussa.

“Helsinki, Lahti ja Tampere käyvät esimerkeiksi hyvien energioiden kaupungeista. En ole koskaan kuullut helsinkiläisen tai tamperelaisen haukkuvan kotikaupunkiaan.”
Ihmiset luovat ympärilleen tietyn ilmapiirin ja leijuttavat ilmaan joko hyviä tai huonoja viboja. Tyytyväiset ihmiset levittävät ympärilleen hyvää energiaa, tyytymättömät huonoa.

Kuten kasvavissa yrityksissä, myös kasvavissa kaupungeissa on usein hyvät energiat, pöhinä. Kaikkialla tapahtuu koko ajan jotain, ollaan liikkeessä eteenpäin. Hyvä draivi eli innostus tarttuu.

Helsinki, Lahti ja Tampere käyvät esimerkeiksi hyvien energioiden kaupungeista.

En ole koskaan kuullut helsinkiläisen tai tamperelaisen haukkuvan kotikaupunkiaan.

 

Millaiset vibat saa Hämeenlinnasta?

Kun muutin Hämeenlinnaan, panin merkille, etten hahmota, missä on kaupungin keskusta. Siis se alue, jossa ihmisiä yleensä on, terasseilla ja puistoissa nauttimasta yhdessäolosta.

Onko se torin alue vai Goodman? En ole vieläkään nähnyt missään nuoria skeittilautojensa kanssa, mikä on muissa kaupungeissa tuttu näky.

Autioitunutta vanhaa keskustaa katsoessa tuli lohduton olo. Se herätti kaipuun saada vanhat hyvät ajat takaisin, vaikka en edes ollut niitä näkemässä.

Onneksi uusia yrittäjiä on alkanut ilmaantua paikalle pienine putiikkeineen ja erikoisliikkeineen. Ne tuovat uutta eloa uinuvaan ympäristöön.

Hyvää energiaa kaupungissa sykkivät muun muassa Verkatehdas, kirjasto, remontoitu uimahalli, keskustan tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat ja Reko-lähituotantorinki.

 

Mutta on täällä myös tietynlaista staattisuutta ja tyytymättömyyttä ilmassa. Aika usein korviin kantautuu pessimististä keskustelua Hämeenlinnan nykytilasta ja tulevaisuudesta, junaliikenteen heikentymisestä, kalliista vuokrista ja tyhjillään seisovista vuokra-asunnoista.

Samaan aikaan vaikuttaisi siltä, että naapurikunnissa Janakkalassa ja Hattulassa asenneilmapiiri on positiivisempi. Mistä ero johtuu? Miten saataisiin Hämeenlinnalle paremmat vibat? Ideoita?

 

Kirjoittaja on kavioliitossa elävä viestintäyrittäjä.

 

 

Lue myös: Kanta-Hämeen väkiluku laskee edelleen – Hämeenlinna onnistui kääntämään muuttotappion voitoksi

Menot