Kolumnit

Mitä ajattelevat maan hiljaiset?

Kuntavaalien tulosten valjettua alkoi perussuomalaisten oletettua pienemmän kuntajytkyn puimisen jälkeen siunailu harvinaisen alhaiseksi jääneestä äänestysprosentista.

Puoluejohtajat pitävät 58,2 prosenttia häpeällisenä, ja kristillisten Päivi Räsänen vaatii jopa tutkimusta siitä, miksi niin monet suomalaiset jättivät äänestämättä. Ei välttämättä huono idea, sillä nyt puhutaan kuitenkin 1,8 miljoonasta maan hiljaisesta.

Journalisminkin perusperiaatteisiin kuuluu, että kysytään niiltä, joita asia koskee.

Mikä suomalaisia sitten näissä kuntavaaleissa riepoi?

Vaikka tähän kysymykseen ehkä vasta tutkimus antaisi oikeat vastaukset, kissa on varmasti nostettu pöydälle niin tavallisen kansan kahvipöytäkeskusteluissa kuin puolueidenkin purkupalavereissa jo maanantain aikana.

Helsingin yliopiston emeritusprofessori Tuomo Martikainen avaa eilisessä Ilta-Sanomissa hyvin äänestämättä jättäneiden tuntoja. Hänen mukaansa kansalaiset ovat kääntäneet selkänsä politiikalle: he ovat pettyneitä ja tyytymättömiä politiikan tuloksiin ja moraaliin.

Tästä kertoo myös perussuomalaisten tulviminen valtuustoihin – ne, jotka ovat pettyneitä politiikkaan, mutta haluavat silti äänestämällä yrittää muutosta, äänestivät perussuomalaisia.

Jos nyt ajatellaan tavallista kuntalaista, hän ei voi loppujen lopuksi vaikuttaa moneenkaan asiaan.

Ei esimerkiksi siihen, nouseeko veroäyri kunnassa. Siihen ei voi myöskään vaikuttaa yksittäinen valtuutettu, sillä vastuullisten valtuutettujen tehtävänä on puoltaa nostoa muiden mukana, jos kunta ei muuten hengissä selviä. Toinen vaihtoehto voi siinä tapauksessa olla kuntaliitos, ja sehän on helvettiä pahempi vaihtoehto muutamalle kantahämäläiselle kunnalle.

Harvoin yksittäinen kuntalainen tai valtuutettu voi myöskään vaikuttaa siihen, toimiiko kunnassa terveyskeskuslääkärille pääsy, pelittävätkö koulukuljetukset, onko vanhuksille riittävästi laitospaikkoja tai kotihoitajia, onko koulujen luokkakoko inhimillinen tai onko riittävästi harrastustiloja. Usko vaalilupauksiin on mennyttä – realiteetit puhuvat.

Kaikki ovat kyllästyneitä siihen, että poliitikoilla ei ole jakaa kuin niukkuutta ja heikennyksiä nykyisiin palveluihin.

Sehän ei ole pelkästään heidän vikansa ja osoitus huonosta talouden hoidosta, mutta totta yhtä kaikki.

Kansa on kyllästynyt myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen, joka venyy ja vanuu, kuntaliitoksista jauhamiseen ja rahan tuhlaamiseen turhanpäiväisiin hankkeisiin (kuten esimerkiksi Hämeenlinnassa tekemieni gallupien perusteella toriparkin suunnitteluun).

Toki poliitikot parhaansa tekevät löytääkseen näissäkin asioissa järkevät ratkaisumallit, mutta suuret puheet eivät enää jaksa kiinnostaa kuin fanaattisimpia puoluefaneja.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic