fbpx
Kolumnit

Mitä tarkoittaa 500 000 kansallispuistokävijää? – Vaikka Evosta tulisi "vain" kansallispuisto, olisi suosio taattu

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Metsähallituksen tilastot todistavat suomalaisten innostuneen retkeilystä vuosi vuodelta enemmän.

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat “räjähtäneet” ja luontokohteet paikoitellen ruuhkautuneet. Kansallispuistoissa ja muilla Metsähallituksen luontopalvelujen yleisökohteilla vieraili viime vuonna noin 8,2 miljoonaa kävijää.

Hienoa, että ihmiset ovat löytäneet luontoon. Harmi vain, että jätämme jäljen vierailustamme. Puhumattakaan roskien levittelijöistä ja luvattomien nuotioiden pystyttäjistä.

Hollolassa asukkaat kyllästyivät Kiikunlähteen vierailijoihin, jotka jättivät jälkeensä ulostepapereita ja uittivat koiriaan lähteessä, jota paikalliset käyttävät talousvetenään. (ESS 3.6.2020). Luontokohteen parkkipaikka päätettiin poistaa.

Liesjärven kansallispuistossa vieraili Metsähallituksen tilastojen mukaan viime vuonna noin 52 800 kävijää, noin 22 000 enemmän kuin 10 vuotta sitten.

Torronsuon kansallispuistossa on meneillään pysäköintialueen laajennus ja pitkospuiden uusiminen. Torronsuolla vieraili viime vuonna noin 31 100 suoluonnon ystävää, noin 10 600 enemmän kuin vuonna 2009.

Pitkospuita on alettu korvaamaan säästösyistä soralla ja metallilla ainakin Pallas-Yllästunturin ja Nuuksion kansallispuistoissa. Materiaalit eivät kaikkia miellytä.

Luontopalvelut on saanut kirittyä korjausvelkaansa uusimalla retkeilyinfraa viime ja tämän vuoden aikana yli 16 miljoonalla eurolla. Korjattavaa jää jäljelle vielä toisen 16 miljoonan euron edestä.

Uusille kansallispuistoille on kova kysyntä varsinkin Etelä-Suomessa. Ne pullistelevat retkeilijöistä, jotka pitäisi saada ohjattua uusille poluille.

Evosta sellaista toivotaan. Tiedekansallispuisto on ajatuksena hyvä, mutta mitä tarkoittavat puheet jopa puolesta miljoonasta vuosittaisesta kävijästä?

Suojaavana infrana kulutusta kestäviä leveitä sorapolkuja ja metallirappusia? Tiukasti rajattuja reittejä, joista ei jatkossa voi eroosion takia poiketa? Jonotusta tulipaikalle?

Vaikka Evosta tulisi “vain” kansallispuisto, olisi suosio taattu. Kansallispuisto-brändin sanotaan vetävän jo itsessään väkeä puoleensa. Lisäksi alue on helposti saavutettavissa.

Menot