Kolumnit

Mitkä esiriput välillemme laskeutuvat vuonna 2020?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

74 vuotta on kunnioitettava ikä, ei varsinainen merkkipäivä, mutta muistamisen arvoinen.

Huomenna tulee kuluneeksi tasan sen verran siitä, kun Winston Churchill, Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja ja yksi 1900-luvun merkittävimmistä poliitikoista lausui kuolemattomasti: Stettinistä Itämereltä Triesteen Adrianmerelle on laskeutunut rautaesirippu maanosan halki.

Vuosikymmenen pyörähtäessä ja 75-vuotisjuhlan lähestyessä lienee paikallaan tehdä jonkinlainen osavuosisatakatsaus siihen, mitä kuulut sanat voisivat tarkoittaa tänään.

Maantieteellistä rajaa esiripuille on nykyään hankala antaa. Vaikka Venäjän ja Yhdysvaltojen jännitteet ovat periytyneet kaksinapaisen maailman ajalta, ei vihanpitoa voi tarkastella samalla mittarilla.

Euroopan maat joutuvat edelleen valitsemaan puolensa, nojaavatko Natoon vai itään. Silti betoni murtuu, virastotalojen kumileimasimet haurastuvat ja Alexanderplazin ympärillä näkee muitakin autoja kuin Wartburgeja.

Maailmassa, jonka rajat häilyvät, on syytä tarkastella niitä esirippuja, jotka jakavat ihmiskunnan kahtia.

Seteliesirippu kertoo tuloeroista.

Osa suomalaisista elää edelleen kädestä suuhun, kun osa voi sijoittaa rahojaan ylellisyystuotteisiin. Joskus tuntuu, että tämä esirippu estää meitä näkemästä toistemme asemaa. Pienituloisempien sanotaan olevan kateellisia ja suurituloisten kerrotaan syyttävän vähätuloisia omasta köyhyydestään.

Arvoesirippu puolestaan taipuu moneksi. Poteroiden pohjalla ”me” olemme oikeassa ja ”ne” väärässä. Esirippu tekee poliittisesta päätöksenteosta entistä vaikeampaa, kun konsensusta ei enää nähdä samana voimavarana kuin taannoisten vuosikymmenten politiikassa.

Olkiesirippu jakaa meidät maalaisiin ja kaupunkilaisiin. Molemmille stereotypiat junteista ja jupeista ovat yhtä tuttuja.

Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta toisinaan tekisi hyvää kurkistaa omien esirippujensa toispuoleiseen maailmaan.

Itse uskon, etteivät nämä kauniit ajatukset ole vain naiiveja, sillä sanat voivat muuttaa maailmaa. Monet aikoinaan jopa utopistiset ajatukset ovat meille nykyään arkea.

Minulla on unelma – tunnette varmasti tämänkin sitaatin.