Kolumnit

Mökille ja matkoille kotimaahan, maksoi mitä maksoi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Älkääpä käsittäkö väärin. Ei täällä esivaltaa halvenneta, eikä leikitä vakavilla asioilla vaan hiukan arvostellaan pöhlöjä suosituksia.

Suomalainen yhteiskunta on avautumassa osittain ja varovasti ensi maanantaina. Jo on aikakin.

Valtioneuvoston sivuilta löytyi kuitenkin vielä torstaina ohjeistus, jonka mukaan kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, on hyvä välttää edelleen myös kotimaassa.

Kuulemma luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Ulkoilla kannattaa erityisesti lähimetsissä ja vähemmän suosituissa kohteissa, reippailuministeriö neuvoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) piti – aivan oikein – aivan absurdina ohjeistusta, että kotimaassa pitäisi välttää matkustamista, vaikka samalla ravintoloita avataan ja kokoontumisrajoituksia höllennetään.

Lintilä haluaa Suomen liikkeelle matkailemalla ja suorastaan kannustaa kotimaan matkailuun.

Aiemmin torstaina sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö oli todennut, että kotimaassakin tulee yhä välttää vapaa-ajan matkailua – siitäkin huolimatta, että esimerkiksi 500 ihmisen yleisötilaisuudet sallitaan.

Ohjeistuksen takana oleva logiikka menee ilmeisesti niin, että omalla mökilläsi piilee vakava koronavaara, vaikka se sijaitsisi keskellä korpea Kyyjärvellä. Tai satakuntalaisessa saaressa eli maakunnassa, jossa ei ole todettu yhtään tartuntaa yli kuukauteen.

Todennäköisesti missään muussa maassa kuin Suomessa ministeriöiden ohjeistuksilla ja suosituksilla ei ole näin suurta painoarvoa.

Kun pääministeri lausuu korostetun vakavana, että nyt ei ole oikea aika lähteä mökille, niin moni suomalainen ottaa sen sitovana määräyksenä tai jopa lainkaltaisena ehdottomana kieltona.

Siksi sosiaali- ja terveysministeriön on syytä päivittää näkemyksensä viimeistään viikonlopun aikana. Tätä toivoo myös kovia kokenut kotimainen matkailuala ja mökkipaikkakuntien riutuvat kaupat ja palvelut.

Vastuunsa tunteva kotimaanmatkailija ottaa tietenkin samalla tavalla huomioon koronan vaarat, olipa hän missä tahansa. Ministeriössäkin voidaan luottaa toivottavasti suomalaisiin.

Päivän lehti

12.7.2020