Kolumnit

Monopoleille löytyy ostajia, jos joku vain myy

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jyväskylässä harkitaan paraikaa kauppaa, jossa osuus kaupungin vesihuollosta siirtyisi yksityiseen omistukseen osana energiayhtiötä.

Kyseessä on ainakin mediatietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun suuri suomalaiskaupunki edes valmistelee vastaavaa vesihuollon yksityistämistä.

Kritiikkiä on kuulunut monista suunnista, joten Jyväskylän kaupunginvaltuuston puolueryhmiltä tuli perjantaina harvinainen julkilausuma. He haluavat antaa Alva-selvitykselle työrauhan.

Alva on juuri se Jyväskylän kaupungin omistama energiayhtiö, joka tytäryhtiöineen tuottaa ja jakelee sähköä, vettä ja lämpöä omistamissaan verkoissa.

Julkilausumalle tuli kiire viimeistään sen jälkeen, kun vesihuollon yksityistämisen estämistä vaativa kansalaisaloite keräsi päivässä yli 29 000 allekirjoitusta. Tämä oli tilanne eilen kello 18.30, aikaa nimien keruulle on heinäkuun loppuun.

On kaiketi sanomattakin selvää, että 50 tuhannen nimen rajapyykki ylittyy ja helposti.

Jyväskylässä perjantaina vieraillut kokoomuksen puoluejohtaja Petteri Orpo linjasi myös, ettei suomalainen pohjavesi ole kauppatavaraa. Pisteet kannattaa ottaa silloin kun ne ovat otettavissa.

Olisiko niin, että suomalaiset ovat omin silmin jo nähneet, mihin luonnollisten monopolitoimintojen yksityistäminen voi johtaa? Ainakin asiantuntijoiden mukaan monopolien yksityistämisiin tulisi suhtautua varovaisesti.

Vesihuollon mahdollisista yksityistämisistä tulee melkeinpä väkisin mieleen sähköverkot, joita on kauppailtu sinne ja tänne.

Myynnit ja miljardeja maksavat maakaapeloinnit ovat varmistaneet sen, että loppukuluttajan lasku on kasvanut hillittömällä tahdilla.

Usein esimerkiksi mökkien sähkölaskut ovat muutamia euroja, pelkkä siirtopotentiaali useita kymppejä.

Jyväskylä perustelee Alvan myyntisuunnitelmiaan sillä, että toiminnan kannattavuutta saataisiin parannettua. Tämä taas voisi vähentää maksujen korotuspaineita.

Merkillepantavaa on, että edes analyytikot eivät näe monopolien yksityistämisissä järkeä. Riskit aseman väärinkäytöstä ovat liian suuret, totesi myös Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilen (HS 28.1.).

Lue myös: Veden yksityistämistä vastustava kansalaisaloite rikkoi jo 50 000 allekirjoittaneen rajan

Menot