Kolumnit

Montako ihmistä omistat? Miten tanssitat pillisi tahtiin?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tekisi mieli kirjoittaa mielipidepalstalle ja lopettaa Hämeen Sanomien tilaukseni.

Tällaisen viestin luin eräänä päivänä avatessani sähköpostini. Kerta ei ollut ensimmäinen, eikä varmaan myös viimeinenkään.

Meilin lähettäjä oli pahoittanut mielensä ja vaati oikaisua sillä uhalla, että tilaaminen loppuu.

Siksi, että kyseistä pitkän linjan palvelua ei ollut mainittu kaupunginosasta kertovassa jutussa. Tämän vuoksi juttu oli kuulemma huonoa mainosta liiketoiminnalle. Mainosta? Mainostaminen on aina yrittäjän vastuulla, ei toimittajan.

Tässä tapauksessa kyse ei ollut olemattoman virheen korjaamisesta, vaan oman edun tavoittelusta. Oikaisu taas tehdään silloin, jos jutussa on virhe. Ei siksi, että siinä on jonkun muun mielestä väärä näkökulma.

En voi sietää uhkailua ja painostamista missään muodossa. Kuka voisi?

Kolumnin aloitus oli vain esimerkki kepeimmästä päästä. Joskus erehdyin mainitsemaan kolumnissani turpiinvetouhkauksista, joka kuitattiin sillä, että olisiko syytä vaihtaa alaa, jos ei kestä normaalia kritiikkiä.

”Uhkailu ei ole kritiikkiä. Se on rikos”, henkeen kohdistuvaa uhkausta saanut palkittu toimittaja Rebekka Härkönen on todennut.

Sen pitäisi olla sanomattakin selvä asia.

Härkönen joutui vaihtamaan kaupunkia siksi, että oli haastatellut Turun puukkoisku -uutiseen (2017) silminnäkijää, joka oli ollut iskun tekijän tavoin turvapaikanhakija.

Eniten toimittajilla on kokemusta oikeustoimilla ja JSN-kanteluilla uhkailuista (Journalisti 26.5.17). Vastaajista 28 prosenttia kokee tämän kerran vuodessa ja 21 prosenttia kerran puolessa vuodessa tai useammin.

Taloudellista painostusta, esimerkiksi uhkaus tilausten lopettamiseen, kokee neljännes kyselyyn vastanneista.

Vaikka täällä ei toimittajia katoa, kuten Venäjällä, olen törmännyt kummalliseen mielikuvaan, jonka haluan oikaista rautalangasta vääntäen.

Kaikella kunnioituksella, arvoisa vastaanottaja: vaikka teen juttuja sinulle, en silti ole sinulla töissä, saatikka sitten omistuksessasi.

Juttuvinkkejä ja lukijanaiheita sen sijaan otamme jatkossakin mielellämme vastaan.