fbpx
Kolumnit

Montako kirjaa luet tänä vuonna?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Elin tänä keväänä useammassa dystopiassa.

Taistelin patriarkaattia, rasismia ja syrjintää vastaan, koin sodan jälkeisen ajan vailla identiteettiä tai kotimaata, elin ääriuskovaisten fundamentalistien alaisuudessa ja katselin kuinka kuristajaboa nyljetään keittiöveitsellä auki.

Kaikki tämä siksi, että otin vuodenvaihteessa tavoitteekseni lukea tänä vuonna 50 kirjaa.

Poikkeusolojen alkaessa hamstrasin vessapaperin sijaan luettavaa, jotta karanteenikirjastoni ei loppuisi kesken.

Välttyäkseni kirjalliselta sillisalaatilta asetin kirjavalinnoilleni kriteerit, joita noudattaisin. Vuonna 2020 päätin lukea kirjoja, jotka:

1) Ovat itselleni aiemmin tuntemattomien kirjailijoiden kirjoittamia.

2) Ovat feministisiä.

3) Ovat ei-valkoisten kirjailijoiden kirjoittamia.

4) Ovat maahanmuuttajataustaisten kirjailijoiden kirjoittamia.

5) Käsittelevät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Halusin antaa painoarvoa kirjailijoille ja aiheille, jotka eivät perinteisesti ole saaneet tarpeeksi huomiota. Tahdoin löytää hahmoja, joiden tarinoihin samaistua, mutta pyrin myös haastamaan omia ajatuksiani ymmärtääkseni, miltä maailma näyttää muiden silmin.

Tätä kirjoittaessani olen vähän yli puolessavälissä haastettani.

Olen saanut jo oppia esimerkiksi maahanmuuttajaidentiteetistä Pajtim Statovcin Kissani Jugoslaviasta, rodullistamisesta Koko Hubaran Ruskeista tytöistä ja ymmärtänyt, kuinka maailma on suunniteltu miesten mittojen mukaan Caroline Criado-Perezin Näkymättömistä naisista.

Olen myös nähnyt, millaisia harppauksia nuortenkirjallisuus on tehnyt siitä kun itse olin vielä sen varsinaista kohderyhmää. Monet tabut ovat alkaneet murtua eikä enää ole ennenkuulumatonta, että kirjan päähenkilö on vaikkapa homoseksuaali tai transsukupuolinen.

Suosittelen kirjahaastetta kelle tahansa. 50 kirjaa vuodessa tarkoittaa noin kirjaa per viikko. Lyhemmällä listalla voit suorittaa haasteesta kesälomaversion. Aseta itsellesi sopiva kirjamäärä, valitse teema, josta haluat oppia lisää ja aloita!

Menot