Kolumnit

Musiikilla on suuri merkitys

Musiikin vaikutuksista ihmisten aivotoimintaan on monia erilaisia tutkimuksia, mutta yksi asia on varmaa – musiikilla on vaikutus ihmisiin ja heidän elämiin.

On mielenkiintoista pohtia, miten paljon musiikki vaikuttaa nykyään päivittäiseen elämään. Se tuntuu olevan yksi osa arkea mitä harvoin pohtii, vaikka sillä onkin vaikutusta joka ikiseen päiväämme.

Kun kuulee jonkin biisin, se voi tuoda mieleen monenlaisia muistoja.

Muistot voivat olla hauskoja tai ikäviä, ihmisistä tai paikoista, syntymästä tai kuolemasta. Olen yllättynyt siitä kuinka paljon musiikki vaikuttaa ihmisten muistiin.

Tietty biisi voi muistuttaa hetkestä elämässä, jota ei ole muistellut pitkään aikaan, ja yhtäkkiä se muisto on tarkkana muistissa.

Elokuvissa musiikkia käytetään luomaan erilaisia tehosteita kohtauksiin.

Pelottavissa elokuvissa se tuo jännitystä tai pelästyttää katsojan yhtäkkisellä kovalla äänellä. Musiikki elokuvissa ruokkii katsojien tunteita kohtauksien aikana, ilman musiikkia kohtaukset eivät olisi niin vaikuttavia.

Sama toimi myös ihmisiin, kun he näkevät mainoksia. Toiset luovat positiivista tunnelmaa, ja toiset saavat surulliseksi ja syyllistävät.

Kun kotona siivoan, kuuntelen aina jotakin soittolistaa. Tämä saa monet tylsät tehtävät, kuten imuroimisen ja tiskaamisen tuntumaan siedettäviltä.

Aika kuluu nopeammin, kun laulaa, ja ehkä jopa hieman tanssahtelee, kun siivoaa. Hiljattain pesin vanhemmillani kaikki ikkunat, ja se meni yllättävän nopeasti. Suuri syy siihen oli, kun kuuntelin uusia biisejä, joihin olin tykästynyt.

Kun olen salilla tai lenkillä, minulla on aina korvakuulokkeet, joista tulee kovalla jotakin musiikkia.

Biisit auttavat jaksamaan paremmin, vielä hetken juoksumatkan tai vielä pari toistoa salilla. Se osittain auttaa keskittymään johonkin muuhun kuin väsymykseen kuntoillessa ja toisaalta motivoi jaksamaan vielä hetken.

Oli hauska huomata, kun keskustelin kaverin kanssa hänen salisoittolistastaan, kuinka erilaiset biisit motivoivat eri ihmisiä, sillä hän kuuntelee piristäviä ja energisiä soittolistoja, kun taas minulla soi kuntoillessa raskaampia listoja.

En olisi uskonut, että keksin näin monta tapaa miten musiikki vaikuttaa elämääni.

Todellisuudessa kuulen jonkinlaista musiikkia joka ikinen päivä jotakin kautta, mutta useimmiten sitä ei vain pysähdy miettimään.

Kirjoittaja on Hamkin opiskelija ja opiskelijakunnan hallituksen jäsen Valkeakoskelta.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic