Kolumnit

On ihan turha uskotella, että musiikin paikka olisi ulkona, Suomen suvessa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kenen idea oli viedä musiikki ulos? Kenen idea oli viedä musiikki ulos Suomen kesään?

Kun joku jossain (ainakin korona-ajan tuolla puolen) hoksaisi järjestää keskikesällä kuivissa, rauhallisissa ja akustisesti moitteettomissa sisätiloissa laatukonsertin tai jopa festivaalin, niin kyllä menisin.

Kuuntelemaan musiikkivakavikkona menisin. Ulkona harvoin kuuluu kunnolla. Hölötetään hönössä, kohta jo öristään. Kälätetään, kunnes ihan kaikelle käkätetään.

Jos musiikki kuuluukin, niin sitten se ei näy. Kuten Kantolan tapahtumattomuuspuistossa.

Se on tarjonnut hienojakin hetkiä, mutta onhan se uskomattoman rasittavaa jonottaa sisään- ja ulospääsyä, joka paikkaan pääsyä, ja sitten edetä kusiaisen askelin kohti bajamajaa kymmenien tuhansien ihmisten tunkiessa.

Musiikki kuuluu, mutta esiintyjät ovat tuolla tuhansien miniaskelten päässä, muina muurahaisina.

Koko ulkohypetys eli -hössötys kertoo, että entistä harvempi haluaa tai osaa keskittyä todella kuuntelemaan musiikkia.

Metsäsuomalaiset uskottelevat itselleen, että se mikä onnistuu Kaliforniassa tai Ibizalla sujuu täälläkin. Sääennuste lupaa puoli päivää poutaa – pippalot pystyyn, festarifiesta!

Entispäivät paiskittiin töitä pellolla tai korvessa ja illat kynsittiin kannelta pimeässä pirtissä. Ei ollut keskittymisongelmia eikä bajamajoja.

Musiikin ulkoistaminen ja ulkoiluttaminen tuo myös ylilyöntejä. Etelästä raportoivat, että siellä eivät ikääntymättömät osaa edes mennä kansallis- tai lähipuistoon ilman mekaanista taustamusiikkia.

Ulkona musiikista tulee niin helposti taustaa, milloin millekin. Pääasiassa kuitenkin ulkona olemiselle.

Miksi musiikki on ihmisen kehittämistä ilmaisumuodoista se, jota eniten latistetaan taustaksi? Älämölö nousisi, jos enemmälti käytettäisiin muiden läsnäollessa draamaa taustateatterina. Tai jos mentäisiin taustaelokuviin, tai näyttelyyn hengailemaan äänekkäästi taustataiteen äärelle.

Stop the music! Tehkää sille palvelus ja viekää se sisälle värjöttelemästä.

Vai olenko tullut vanhaksi? Eihän siitä kauan ole, kun Woodstock-festivaalin esiintymislavan alkuperäistä kohtaa etsittiin arkeologisin menetelmin. Arkeologisin!

Menot