fbpx
Kolumnit

Näin näin ahman

Aloitin odottamisen iltapäivällä, aika pian sen jälkeen kun olin lukenut tiedotteen. Nyt Se saattaisi olla nähtävissä.

Muiden askareiden lomassa kävin tämän tästä vilkuilemassa. Mikäs tuolla rantaheinikossa myllää? Korppi vain.

Täytyi palata illalla. Näkymä oli kuin harmillisesti unohdetun akvarellistin unohdetussa työssä. Maisemassa ei ollut mitään erikoista, mutta kun siihen hiljentyi, se imi vaivihkaa sisäänsä.

Etualalla tuuheaa heinää ja kitupaju. Taustalla tusina hiukan väärää koivua ja niukan veden ylle kaatunut puu. Ehkä Se astelisi tuota luonnonsiltaa…

Joko?

Heinät heilahtivat, oksat ojentelivat. Ei vieläkään. Tuuli vain härnäsi malttamatonta, muistutti ettei tässä olla ihmistä varten. Luonto tapahtuu, tuuli tuulee.

Aurinko laski, pysähdyin jälleen odottamaan. Näkyy mitä näkyy – tai on näkymättä – se ei ole minun päätettävissäni, eikä muiden. Vapauttavaa.

Hyvä tavaton, tuossahan se nyt on!!! Kaartuva selkä, hulmuhäntä, notkea liike, nopea musta välähdys ruudun alareunassa ja äkkiä taas sama himmeä akvarelli.

Mutta minä näin! Omin silmin näin! Pitkän odotuksen jälkeen tuntui kuin tuon ahman olisi kohdannut luonnossa. Sillä ei ollut juuri nyt mitään merkitystä, että tämä tapahtui internetin kautta, luontolive-kamerassa.

Ahma on jännä. Outo, sympaattisen epäsosiaalinen tyyppi. Se ei ole ihmisen söpösteltävissä kuten nallet ja norpat. Vai montako ahmuudestaan luopumaan pakotettua animaatio- tai sarjakuvahahmoa muistat?

Ahma, vanhankansan osma, olisi ansainnut oman livekameransa jo kauan sitten. On mainiota, että ympäristöjärjestö WWF nyt asennutti kameran Lieksan Kontiovaaran korpeen.

Luontokamera on totisesti toista maata kuin puunatut, miljoonilla euroilla tuotetut ja puhki käsikirjoitetut luontodokumentit. Kun kamera on passiivinen, minulle ei näytetä vaan minä näen. Tätä suorempi lähetys on vain samoilu.

Jos nettitekniikka innostaa jossain yhdenkin luonnosta vieraantuneen virittymään uudelleen takametsien taajuudelle, on se vaatimattoman hintansa haukkunut.

Eikä ahma ole tuolla ruudun takana. Me olemme täällä ruudun takana. Ahma on luonnon ympäröimä ja toimii luontonsa mukaisesti. Se ei esiinny. Näin on hyvä.

Suljen yhteyden. Koin yhteyden.

Menot