fbpx
Kolumnit

Näin Riihimäelle ja Kanta-Hämeelle jatkossa käy

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Maakunnan vaihtamista kannattavat riihimäkeläiset perustelevat kantaansa asukashankinnan tehostamisella, Hyvinkään läheisyydellä ja sillä, että Riihimäen luontainen toimintasuunta on etelä. Lisäksi Hämeenlinnan sairaala sijaitsee tuplasti kauempana kuin Hyvinkään sairaala ja Tamperekin yliopistosairaaloineen selvästi kauempana kuin Helsinki.

He ovat oikeassa, mutta se ei riitä.

Olisi iso yllätys, jos kaupunginvaltuusto päättäisi hakea valtioneuvostolta lupaa siirtyä Kanta-Hämeestä Uudellemaalle. Jos niin tapahtuisi, tähän päädyttäisiin vastikään julkistettujen vaihtoehtoisselvitysten annista huolimatta, ei sen perusteella.

Näin ei kuitenkaan käy, sillä maakuntakysymyksessä Riihimäen valtuutetut ovat muutosvastarintaisempia kuin edustamansa kaupunkilaiset, joille Uusimaa-orientaatio on arkinen itsestäänselvyys ja maakunnan nimi sivuseikka.

Maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa tutkineissa selvityksissä Kanta-Häme näyttäytyy yllättävänkin vahvana vaihtoehtona. Tärkein yksittäinen asia eli uusien asukkaiden houkuttelu puoltaa Uuttamaata, mutta se on ollut tiedossa ilman selvityksiäkin. Uudenmaan osana Riihimäki pääsisi kisaamaan tosissaan kasvavan maakunnan muuttajista.

Muilta osin vertailut puhuvat pääosin Kanta-Hämeessä pysymisen puolesta. Selvitysten ongelma on kuitenkin siinä, että ne tarkastelevat nykyisiä rakenteita ja asetelmia eli oikeastaan mennyttä aikaa.

Päätös maakunnasta vaatisi tulevaisuuden näkemistä ja ymmärtämistä.

 

Omaa maakunta-soteaan virittelevä Rinteen hallitus ei antaisi Riihimäen vaihtaa maakuntaa, vaikka kaupunki lupaa anoisikin, sillä se merkitsisi Kanta-Hämeen hajoamista ja valtakunnallisten sote-suunnitelmien muuttumista.

Olisikin kaupungilta näppärä peliliike hakea maakunnan vaihtoa tietäen, ettei lupaa heltiä. Tämän tahdonilmauksen voisi iskeä uudestaan pöytään siinä vaiheessa, kun maakuntien määrää aletaan vähentää ja Kanta-Hämettä yhdistää Pirkanmaahan.

Sekin aika vielä joskus koittaa. Kanta-Hämeessä on väkeä periaatteessa vain yhden kunnollisen kokoisen kaupungin verran, ja väestö vanhenee nopeammin kuin muualla keskimäärin.

Pirkanmaalaisiksi riihimäkeläisten ei kannata ryhtyä.

 

Menot