Kolumnit

Näkökulma: Jääkiekkomiehet hyödyllisinä idiootteina

Kuva: Terho Aalto
Kuva: Terho Aalto

Valko-Venäjän tilanne puhuttaa myös suomalaisia kiekkopiirejä. Jokerien pitäisi aloittaa KHL-kautensa maan pääkaupungissa Minskissä, samassa paikassa pitäisi kisailla myös lajin MM-tittelistä.

Maassa kuohuu pahasti. Presidentti Aleksander Lukashenko anasti jatkokautensa törkeällä vaalivilpillä, lähetti vastaehdokkaansa vankilaan ja tukahduttaa nyt rauhallisia protesteja väkivalloin. Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa ei ole vältytty kuolonuhreilta.

Jotain Lukashenkon hirmuhallinnosta kertoo se, että hänen vastaehdokkaansa Svetlana Thianovskaja lähetti lapsensa maanpakoon ennen vaaleja ja lähti itse heti vaalien jälkeen.

 

Lukashenkon diktatorisista otteista kertovat poliittiset pidätykset, väkivalta ja täydellinen mediasensuuri.

Vallassa pysyäkseen hän tarvitsee nyt kaikkia keinoja. Yksi oljenkorsi on valkovenäläisten rakastama jääkiekko.

Hän haluaa esiintyä lajin parissa mahdollisimman näyttävästi hyväksyntää hakiessaan.

Hän tarvitsee myös ”hyödyllisiä idiootteja”. Neuvostoliiton perustajan Vladimir Leninin väitetään lanseeranneen käsitteen lännessä elävistä ihmisistä, jotka levittivät neuvostopropaganda ymmärtämättä venäläisten kurjuutta, vainoa ja tappamista.

Suomalaisia jääkiekkovaikuttajia voi viimeaikaisten lausuntojen perusteella nimittää Lukashenkon hyödyllisiksi idiooteiksi.

 

Lue myös: Kommentti: Kiekkomiehet nolaavat itseään

 

Niin Jokerien omistaja Jari Kurri, päävalmentaja Lauri Marjamäki, jääkiekon mediapersoona Juhani Tamminen ja miksei myös kiekkopomo Kalervo Kummola ovat vähätelleet Valko-Venäjän tilannetta ja puolustaneet maan pääkaupungissa pelaamista.

Kommenteista saa sen kuvan, etteivät nämä kiekkovaikuttajat ole lainkaan kartalla, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu. Tai Jokerien tapauksessa tulee mieleen konfliktin välttäminen läpipoliittisen KHL-organisaation kanssa.

Jos näin on, olisi ollut toki viisaampaa olla kommentoimatta koko asiaa.

Kummola ja monet muut kiekkovaikuttajat ovat jo monesti aikaisemmin edistäneet Lukashenkon poliittisia päämääriä esiintymällä hänen kanssaan lehtikuvissa. Onpa moni kiekkovaikuttaja pelannut myös Lukashenkon kanssa propagandaotteluita, joista on sitten presidentin hallitsemissa tiedotusvälineissä kerrottu laajalti.

Juhani Tamminen totesi lehtihaastattelussa, ettei politiikkaa pitäisi sekoittaa urheiluun. Olen samaa mieltä. Mutta kun näin ei ole. Lukashenka ja monet muut diktaattorit häntä ennen ovat tehneet urheilusta poliittisen pönkkäpuun.

Nyt sitä pönkkää vahvistavat Tami ja kumppanit lausunnoillaan.

Tamminen totesi Lukashenkon olevan saatanan kova kiekkomies ja kisat pitää ehdottomasti pelata maassa.

 

Eivät itäblokin maat taannoin panostaneet valtavia summia valmennukseen ja lääketieteeseen urheilijan itsensä takia. Urheilumenestyksillä haluttiin osoittaa sosialistisen järjestelmän erinomaisuutta.

Kun puhutaan urheilun käyttämistä poliittiseen propagandaan, vuoden 1936 Berliinin olympiakisoja ei voi sivuuttaa. Natsi-Saksa johtajansa Adolf Hitlerin johdolla valjasti kisat kansallissosialismin näytökseksi.

Tuhannet hakaristiliput liehuivat stadionilla, avajaisissa joukot tekivät natsitervehdyksiä Hitlerin suuntaan jne.

Hitler halusi mahtipontisilla kisoilla lujittaa yksinvaltiuttaan ja näyttää muille maille Saksan ja sen sairaan järjestelmän erinomaisuutta.

 

Kirjoittaja on lehdistöneuvos ja Hämeen Sanomien entinen päätoimittaja.

Lue myös: Kommentti: Kiekkomiehet nolaavat itseään

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic