Kolumnit

Neuvoja ja neuvojia riittää moneen lähtöön

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton käväisi viikolla Suomessa Ahvenanmaan “kuningas” Anders Wiklöfin kutsumana. Yksityisellä lentokoneella ympäri maailmaa liikkuvalla Clintonilla oli todistajien mukaan “painavaa asiaa”. Epäselväksi jäi, vierailiko Clinton myös Wiklöfin 1500-neliöisellä mökillä.

Clinton keskittyi puhumaan pääasiassa merten tilasta ja Itämeren suojelun tärkeydestä. Erityisen huolestunut maailman mahtavimman viran entinen haltija on kuulemma koralliriuttojen tilanteesta ja muovin kertymisestä mereen. Trendikästä!

Tärkeintä on lapsenlapsen tulevaisuus; antakaamme lapsillemme tulevaisuus, Clinton sanoi ja sai ulkoilmakonsertin yleisöltä tuntuvat suosionosoitukset (IS 26.7.).

Sitten Clinton nousi yksityiskoneellaan taivaalle ja katosi jonnekin merten taa. Sanottakoon nyt vielä varmuuden vuoksi, että ilmastonmuutos vaikuttaa myös meriin, merten ekosysteemeihin ja niiden monimuotoisuuteen.

Siksi kyyninen kuulija voisi vapaasti siteerata Suomen entistä pääministeriä Paavo Lipposta: Voi tätä hurskastelun määrää, voi tätä käsienpesua, tätä populismia.

Kahdeksan vuoden ajan presidenttinä maassa, joka tuotti eniten ja joka tuottaa nyt toiseksi tai kolmanneksi eniten hiilidioksidipäästöjä maailmassa, ja silti neuvomassa muita. Sillä, että Clinton kehui Suomea, on kovin vähän minkään valtakunnan merkitystä, vaikka hyvältä varmasti tuntui Ahvenanmaalla.

Tavallaan samaan ilmastomoralismiin kiinnitti tammikuussa huomiota myös presidentti Sauli Niinistö.

Kansainvälinen eliitti lentää 1 500 yksityiskoneella Sveitsiin keskustelemaan ilmastonmuutoksesta, miten sanat ja teot kohtaavat, Niinistö kyseli Maailman talousfoorumilta, eikä syyttä. Ja myönnettävä on, hurskastelulta se miljardöörien touhuilu joskus näyttää.

Aivan toisenlaisia neuvoja jakoi Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille, johon Trump on pettynyt. Amerikkalaisia pitäisi Ruotsissa kohdella reilusti!

Kyse on amerikkalaismuusikon normaalista pidätyksestä, johon Löfven ei puutu tietenkään pitkällä tikullakaan. Trump tietää tämän, mutta mahtavatko Trumpin kannattajat tietää? Sisäpolitiikkaa voi tehdä myös tviittamalla moukkamaisuuksia Ruotsin pääministerille.