Kolumnit

Niitä pieniä asioita meidän pitäisi tehdä enemmän

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

En muista talvesta 2016 paljonkaan, mutta sen yhden Hämeenlinnan kaupungin palkkalistoilla olevan jäämiehen kyllä muistan.

Koko juttu oli oikeastaan ihan pikkujuttu. Vein lapset luistelemaan sille kaupungin parhaalle ulkojääkentälle, jota Hämeensaaressa ei valitettavasti enää ole.

Ryntäilin kentän laidalle varustekasseineni, kun jäämies kipaisi kiinni. Olin unohtanut auton parkkikiekon ja jäämies katsoi asiakseen siitä huomauttaa.

Olin kiitollinen, olen yhä.

Ihminen on siitä metka eläin, että se muistaa etenkin kokemansa vääryydet. Yksi huono palvelukokemus mitätöi helposti yhdeksän hyvää.

Vääryyksien lisäksi ihminen muistaa etenkin ne kerrat, kun asiointi ei ole mennyt putkeen.

Kymmenien ja taas kymmenien Verkatehdas-visiittien joukosta muistan katkerimmin sen leffateatterikäynnin, jonka päätteeksi totesin tulleeni ParkkiPaten huomioimaksi.

Vika oli oma, ei auttaisi narista. Vaan syöhän se silti naista.

On harmi, että monelle ulkopaikkakuntalaiselle tuo tuulilasinpyyhkijän alle jätetty lappu on jäänyt ehkä päällimmäiseksi mieleen muuten onnistuneesta vierailusta.

Suomalaiset ovat ämpärikansaa. Onni on sitä, mitä saa ilmaiseksi.

Hämeensaaressa ei ole luistelukenttää, mutta tänä kesänä siellä on vieraspaikkakuntalaisille tarkoitettu maksuton matkaparkki.

Maailman mittakaavassa keksintö on ehkä pieni, mutta ”Ihan lähellä”-slogania julistavalle kaupungille se on oivallinen.

Satunnaiselle matkailijalle matkaparkin viesti on selkeä: ”Tuu käymään, oot toivottu vieras”.

Hyvä kiertää. Se ei ole lapsellista, vaan ihan totta.

Eikä niiden tekojen tarvitse mitenkään massiivisia olla. Riittää sekin, että kaupungin tavoin pitää ovea auki.

Ajatelkaas, että joku voi kesän päätteeksi jossain päin Suomea kehaista, että Hämeenlinna on järjestänyt oikein pistäytyjiä varten ilmaisen pysäköintialueen. Ehkä joku niistä tulee vielä uudestaankin. Käy vaikka torilla oikein pullakahveilla.

Olisihan se nyt jo melkoista.