Kolumnit

Sihvonen: Nikkilällä, Innalalla ja Erosella oikea suunta pelaajapolulla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n pelaajapolku toimii, sen alkupiste varioituu, mutta tie tuntuu olevan auki aina Jukka Jalosen Leijoniin asti. Nyt Jalosen valinnat osuivat Petteri Nikkilään, Jere Innalaan ja Elmeri Eroseen Leijonien osallistuessa Ruotsin EHT-turnaukseen 6.–9. helmikuuta.

Petteri Nikkilä

Debytoi hienosti Leijonissa suomalaisittain katsoen Euro Hockey Tourin arvostetuimmassa turnauksessa Helsingissä. Aavistuksen verran Nikkilän suoritus siellä heilahteli loistavasta haparoivaan, mutta yhtä kaikki, pelaaminen oli sellaisella tasolla, että Jalonen esikuntineen saattoi merkitä papereihinsa Nikkilän kohdalle myönteisen merkinnän.

Kuluva kausi Liigassa on ollut Nikkilälle hieman haasteellisempi kuin viime sesonki, jolloin Nikkilä oli miltei koko Liigan paras pelaaja kokonaisuus huomioiden. Tämän kauden testi on ollut Nikkilälle ennen muuta psykologinen, ja sen hän on selvittänyt hienosti. Vaikka aina ei ole kulkenut, hän on säilyttänyt eräänlaisen arvokkuutensa ja pysytellyt tilanteidensa herrana, yläpuolella. Nikkilän tuore valinta Leijoniin on varsin perusteltu.

Jere Innala

HPK:n junioreiden edellinen valmennuspäällikkö Timo Lehkonen löysi Innalan Kooveesta ja avasi oven Kerhoon. Lehkonen asetti HPK:n silloisen C2-juniorijoukkueen päävalmentajaksi Juha Liedeksen, jonka johdolla taitavan mutta hieman pyöreäposkisen Innalan kanssa alettiin ottaa ensimmäisiä askeleita kohti urheilijuutta.

Sen jälkeen Innala sai nauttia vuosien ajan HPK:n tulevan päävalmentajan, Matti Tiilikaisen monipuolisesta, ennen muuta pelaamiseen kohdistuvasta valmennusotteesta. Sanalla sanoen Innala on upea HPK-polun 14-vuotiaasta asti luistellut malliesimerkki siitä, mitä täkäläinen seuratoiminta on ollut parhaimmillaan.

Innala on Liiga-tasolle moderni pelaaja vailla vertaa. Pelipää on juonikas, liikkuminen todella sähäkkää, kiekonkäsittelytaidot ovat erinomaisella tasolla, ja laukauskin on hyvä, se kun lähtee ovelasti piilosta. Olletikin myös Antti Pennasella on näppinsä pelissä, kun Innala sai kutsun Leijoniin, mutta valinta on enemmän kuin paikallaan.

Elmeri Eronen

Erosen tällä kaudella EHT:n Moskovan turnauksessa tapahtunut debyytti Leijoniin oli varsin seesteinen. Hän ei loistanut, mutta hän ei myöskään pettänyt. Vähän väliä Erosen lavasta lähti turnauksen mittaan – hieman samoin kuin HPK:ssa pelatessaan – peliä edistäviä syöttöjä.

Eroselle teki terää vaihtaa maisemia viime kesänä Turusta Hämeenlinnaan. Eronen liittyi siihen liki jo loputtomaan ketjuun, jossa on pelaajia, joiden arvoa ei ole TPS:ssä ymmärretty. Jos jonnekin, niin Kerhoon Erosen pitikin vaihtaa. On jämäkkää ja näkemyksellistä urheilujohtoa a la Mika Toivola; ja on Pennasen pelitapa, joka kutsuu puoleensa Erosen tyylisiä puolustajia.

Erosen lopullinen läpimurto Liigan eliittipuolustajien joukkoon on kuluvan sesongin myötä selviö. Jukka Jalosen oli helppo valita Eronen Ruotsin turnauksen miehistöönsä.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic