Kolumnit

Nimbyily on ymmärrettävää, mutta aiheuttaa vain uusia ongelmia

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kirjoitin alkuviikosta jutun, jossa A-klinikkasäätiön palvelupisteen lähitalojen asukkaat kertoivat päihderiippuvaisten aiheuttamista peloista ja häiriöistä naapurustossa. Palvelupiste sijaitsee keskustassa asutuksen keskellä.

Haastatellut kertoivat, että naapurustosta on alkanut löytyä neuloja ja sekavat henkilöt hortoilevat pihapiirissä. En paikalla käydessäni havainnut häiriöitä tai nähnyt neuloja, en tosin kovin tarkasti käynyt pusikoissa kurkkimassakaan.

Vastustusta ja huolia esiintyy tyypillisesti aina, kun asutuksen lähelle tulee tukiasumista, päihdehoitoa tai vaikkapa vammaispalveluja.

Kymmenisen vuotta sitten Myllymäkeen noussutta vammaisten asumisyksikköä vastustettiin aluksi ankarasti, mutta tiettävästi pelot eivät toteutuneet. Suurempia häiriöitä ei ole ollut, eikä lähitalojen arvo romahtanut.

Ilmiölle on nimi: nimby (not in my backyard, ei minun takapihalleni). On ymmärrettävää, että ”epäilyttävä” toiminta halutaan mihin tahansa muualle kuin oman kodin lähistölle.

Myönnän syyllistyneeni nimbyilyyn itsekin. Helpotus oli suuri, kun eräs kiinteistö myytiin asunnoiksi. Huhuja muistakin vaihtoehdoista oli, päihdekuntoutuksesta lähtien.

Kaupunkiasuminen vaatii kykyä sietää jonkin verran meteliä, häiriöitä ja epämiellyttäviksi koettuja ihmisiä. Mitä tahansa ei tarvitse hyväksyä, mutta keskustelu ja huolenaiheisiin tutustuminen yleensä auttaa kaikkia osapuolia.

Palveluntarjoajilla on silti suuri vastuu pitää lupauksensa asuinrauhan säilymisestä. Ihmisillä on myös oikeus olla huolissaan ja vihaisia, mikäli omassa naapurustossa liikkuminen alkaa pelottaa.

Ongelmista kärsiviä tai apua tarvitsevia ei voi eikä pidä siirtää pois silmistä, jonnekin syrjään julkisista liikenneyhteyksistä ja muista palveluista.

Olen vuosien varrella seurannut sivusta muutaman henkilön taistelua päihderiippuvuutta vastaan. Joukossa on niin hyvästä perheestä tulleita kuin rikkinäisten kotien lapsia. Kaikkia on yhdistänyt pari luonteenpiirrettä: he ovat perusluonteeltaan kilttejä ja epävarmoja. Jos apu ja sitä tarvitsevat sysätään syrjään, annamme viestin, joka ei ainakaan vähennä tai ehkäise ongelmia.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic