Kolumnit

Nokia on muuttunut suomalaisten perisynniksi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Uusi Nokia? Nämä sanat hyökkäsivät taas silmille, kun avasi Kauppalehden Optio-viikkoliitteen. Uudeksi Nokiaksi ristittiin nyt terveysteknologiayritys, joka teki 1,7 miljoonan liikevaihdolla 2,6 miljoonaa euroa tappiota.

Kuvittelemme, että jokin temppu synnyttää yrityksen, joka vetäisi vertoja vuosituhannen vaihteen Nokialle. Tämä on syöpynyt sieluumme kuin perisynti.

Nokia kasvoi 1990-luvulla matkapuhelinten valmistajana maailman ylivoimaiseksi markkinajohtajaksi. GSM-puhelista kehittyi maailman myydyin kulutustavara.

Suomalaiset tekivät ensi kertaa eturivissä historiallista teknologista muutosta. Pääjohtaja Kari Kairamon maaninen johtaminen, yhtiön useat oikeat ratkaisut ja historiallinen tilaisuus osuivat yhteen. Suomessa kehitetyt ja valmistetut kännykät tekivät lopullisen läpimurron, kun kulut romahtivat markan arvon mukana.

Nokian menestystä ei voi kopioida. Tuotekehitykseen rahaa myöntänyt Tekes ja Suomen koululaitos eivät voi ottaa kunniaa yhtiön menestyksestä. Eivät ne ota syyllisyyttä sen romahduksestakaan.

Suomalaisten työtä ja toimeentuloa ei saisi vaarantaa kuvitelmalla, että oven takaa jo kurkkii uusi teknologiajätti. Meille ei millään lurituksella synny uutta tuloskonetta, joka ratkaisee työttömyyden, toimeentulon, julkisen talouden alijäämät ja kauppataseen vajeen.

Eräille yhteisöille Nokiasta on kuitenkin tullut perustelu omalle rahankäytölle, jolle yhteiskunta ei saa vastinetta. Monet kuvittelevat, että Business Finlandin tuotekehitysvaroilla pääomasijoittajat nostavat Slush-tapahtumasta uuden Nokian kuin feenikslinnun tuhkasta. Näillä tosiuskovaisille voi suositella tutustumista Nokian historiaan.

Nokian matkapuhelinliiketoiminta kehitettiin johdonmukaisesti yhtiön vanhoista kivijaloista. Kumista ja kaapeleista tuli vähitellen rohkeilla yritysostoilla ja kovalla kehitystyöllä myös elektroniikkaa. Menestys tuli työllä, osaamisella ja kannattavalla liiketoiminnalla.

Nyt ihaillaan yrityksen myyntiä pikavoitolla. Pitäisi puhua kannattavasta kotimaisesta tuotannosta, mutta jauhetaan yritystuista ja verotuksesta. Keskustellaan tuloslaskelman eristä, mutta ei halutakaan kasvattaa ylintä riviä.

Päät pois Nokia-pilvestä ja jalat tukevasti maahan!

Päivän lehti

29.1.2020