Kolumnit

Nollatavoite on usein tyhjää puhetta, joka ajaa vääriin ratkaisuihin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa on yleistynyt tapa vannoa erilaisten nolla- tai ennätystasojen nimiin. Nollista puhuminen on jopa siirtynyt päättäjien arkikieleen. Erilaisissa asioissa julistetaan nollatoleranssia.

Todellisuudessa absoluuttinen nolla on vain matematiikassa.

Suomen tavoitteena on, ettei liikenteessä kuole yhtään ihmistä. Hämeenlinnan tavoitteena, ettei kaupungissa ole yhtään nuorisotyötöntä vuonna 2030.

Nuorisotyöttömyyden piti itse asiassa poistua koko maasta, kun säädettiin laki nuorisotakuusta. Takuu toimii niin, että korkeita työttömyysprosentteja lakaistaan maton alle.

Eduskunta julisti, että Suomen kodeista tulee maailman turvallisimpia. Julistuksen jälkeen tapaturmaiset kotikuolemat kasvoivat tuntuvasti.

Hiilidioksidin nollapäästöistä käytetään nimitystä hiilineutraali. Suomen hallitus, joka jatkaa tehtävässään korkeintaan vuoteen 2023, on ottanut tavoitteekseen nollapäästöt vuonna 2035. Maamerkkejä tavoitteeseen pääsemiseksi ei ole näkyvissä. Suuret päästövähennykset on tähän asti tehty lakkauttamalla omaa tuotantoa ja ulkoistamalla niitä velaksi.

Yhä laajemmat ihmisryhmät ovat muuttumassa päästöiksi, kun näennäispäästöjä vähennetään. Täysin syrjäytyneitä ja luottokelpoisuutensa menettäneitä ihmisiä on jo ennätyksellisesti.

Tavoittelemalla nollaa, jota ei ole olemassa, tehdään helposti vääriä ratkaisuja. Niin kauan kuin ihminen liikkuu jalan tai ajoneuvolla, joku kuolee. Nollatavoite väittää, että kaikki kuolemat olisivat vältettävissä.

Aiheuttaako nollatavoite sen, että oikeuslaitos syyttää itsepintaisesti ajoneuvon kuljettajaa onnettomuuksista? Raaseporin turman ajanutta varusmiestä roikotettiin pari vuotta löysässä hirressä.

Menneinä vuosina Suomen huumekeskustelu karkasi käsistä – suorastaan pilviin. Nollatoleranssin nimissä puhuttiin muun muassa huumetesteistä kaikissa oppilaitoksissa ja työpaikoilla.

Kenelle tehdään palvelus, jos heppoisella huumetestillä syrjäytymisvaarassa oleva nuori erotetaan oppilaitoksesta? Kuka vastaa testien vääristä tuloksista?

Militantit julistukset ja toisten syyllistäminen ovat jakautuneen yhteiskunnan tunnusmerkkejä. Erittäin heikolla teillä ollaan, jos muita nimetään nollaksi.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic