fbpx
Kolumnit

Nuori! Äänestämällä vaikutat omaan arkeesi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

“Eduskuntavaalit. Aha. Ketä kiinnostaa? En ymmärrä politiikasta yhtään mitään. Miksi mun pitäis äänestää? En tunne ehdokkaista kuin Sanni Grahn-Laasosen (kok.). Miten mä voin äänestää ketään, kun en tiedä niistä mitään?”

Tämä ei ole mainospuhe opetusministeristä, vaan tiivistetty kommentti yhdeltä nuorelta, joka on vastikään saavuttanut täysi-ikäisyyden ja olisi äänioikeutettu ensimmäistä kertaa elämässään tämän viikon sunnuntaina huipentuvissa eduskuntavaaleissa.

Karuja kommenttejako? Ei, vaan todellisuutta.

Tuntuu, että tämän päivän suomalaiset nuoret ovat kyllä perillä siitä, mitä Trump, Putin ja jopa Kim Jong-un puuhastelevat maailmalla, mutta oman maan politiikasta osa on pihalla kuin lumiukko.

On paljon mediaseksikkäämpää olla perillä Trumpin tviiteistä kuin vaikkapa Juha Sipilän (kesk.) ajatuksista.

Tiedetään – ei voi yleistää eikä koske kaikkia nuoria. Ei koskekaan, mutta riittävän monia. Ja siitä on syytä olla huolissaan.

“Miten niin sä et muka äänestä? Sun on pakko äänestää. Se on demokratiaa. Sulla ei oo sitten oikeutta valittaakaan asioista, jos et äänestä”, toteaa toinen nuori vieressä. Naulan kantaan.

Nuoret kyllä keskenään vaahtoavat globaaleista ongelmista, kuten ilmaston lämpenemisestä, muovijätevuorista, lihantuotannosta ja maahanmuuttovastaisuudesta.

Valitusta ja marinaa kuuluu myös bensan kalleudesta, jatko-opiskelupaikan saamisen vaikeudesta, opiskelijaelämän tiukasta taloustilanteesta sekä ruoan hinnasta tajuamatta, että niidenkin kaikkien asioiden tämänhetkinen tola on seurausta jonkinlaisesta politiikasta. Asioiden, jotka ovat lähellä omaa arkea ja sydäntä.

Äänestämällä voi ainakin yrittää vaikuttaa asioiden kääntymiseen nykyistä parempaan suuntaan.

Kunpa vielä (ikääntyneetkin) poliitikot löytäisivät itsestään sen sisäisen nuoren ja oppisivat puhumaan myös nuorille, eivätkä vain vetäisi vaalijargonia. Osa ei vedä edes sitäkään, mikä tuli todettua yhdellä vaalikojulla kyseisen nuoren kanssa. Hän ilmoitti reippaasti olevansa ensikertalainen äänestäjä ja täysin avoin kaikille myyntipuheille. Kukaan useasta ehdokkaasta ei tullut nuoren kanssa juttelemaan politiikasta.

Politiikan kanssa nuorten vapaa-ajasta kilpailevat opiskelu, harrastukset, some, ystävät ja biletys. Se, joka tähän lyö markkinaraon, on nero.

Menot