Kolumnit

Nuori, ota järki käteen autoillessa – Jokainen kuolema liikenteessä on turha

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kulunut kesä oli tieliikenteen osalta surullinen.

Heinäkuussa Suomen teillä kuoli 25 ihmistä, neljä enemmän kuin vuosi sitten. Kuukauteen mahtui yksi tieliikenteen 2000-luvun synkimmistä päivistä, kun kahdeksan ihmistä menetti henkensä vuorokauden aikana.

Viime viikonloppuna kolmen nuoren elämä päättyi kotikaupungissani Nokialla, kun auto törmäsi tieltä suistuttuaan puuhun.

Kuolema liikenteessä on aina hyvin surullista. Vielä lohduttomampaa siitä tekee, että liian usein kyseessä on nuori ihminen. Etenkin 18–24-vuotiaat miehet ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa.

Tieliikennekuolemat ja -loukkaantumiset ovat onneksi vähentyneet reilusti aiemmilta vuosikymmeniltä. Edelleen moni niistä olisi vältettävissä fiksummilla valinnoilla.

Muistan, miten juuri täysi-ikäistyneenä itsensä tunsi kuolemattomaksi. Autolla ajelu oli yksi harvoista ajanviettotavoista. Lähdin aivan liian usein holtittoman kuskin kyytiin, etenkin kun yksikin kerta voi olla liikaa. Hölmön tuuria, ettei meille käynyt koskaan mitään.

Välillä auton kyydissä pelotti olla. Silti nuorempana en kehdannut olla ainoa, joka pyytää kuskia hiljentämään.

Nykyään avaan kyllä suuni, jos ratissa oleva vaikka tuijottaa puhelinta ajaessaan. Oman turvallisuutensa ääneen pyytäminen tuntuu kuitenkin edelleen kiusalliselta, mitä sen ei pitäisi olla. On täysin okei jäädä matalalla kynnyksellä kyydistä pois, jos meno yltyy. Siten voi jopa säästää oman henkensä, vaikka muita ei saisi rauhoittumaan. Se on pienen nolostumisen arvoista.

Kuskeille viesti on selkeä: älkää pelleilkö. Liikenteessä olet aina vastuussa muistakin kuin itsestäsi. Kovaa ajamista on mahdollista harrastaa myös laillisesti ja turvallisesti moottoriurheilun parissa.

Ja on uskomatonta, että tätä täytyy erikseen edes toitottaa, mutta alkoholi ja autoilu eivät helkkari sentään kuulu yhteen.

Kuulun yhä ikäni puolesta liikenteen riskiryhmään, mutta viime aikoina ajokäyttäytymisessä on tapahtunut selvä muutos. Järkeä on kertynyt itse kullekin, eikä autoilua juuri muutenkaan harrasteta ajanvietteenä.

Kunpa nuorille autoilijoille saisi taottua järkeä päähän jo aiemmin.