Kolumnit

Nykyajan koronkiskurit

Päivi Ojala

Raha ratkaisee. Raha mahdollistaa asioita. Paljo raha ei välttämättä lisää onnea, mutta rahan puute vähentää sitä. Ilman rahaa ei voi elää.

Jos rahaa saa tililleen parilla klikkauksella tai yhdellä puhelinsoitolla, on aika inhimillistä, että tällaista mahdollisuutta käytetään hyväksi. Ei ole ihme, että kiskurikorkoja nyhtävillä pikavippifirmoilla menee hyvin.

Tai ei, ei niillä mene hyvin, vaan suorastaan törkeän hyvin. Viime viikonvaihteen Helsingin Sanomat kertoi laajasti pikavippifirmoista ja miehistä niiden takana – ja myös ihmisistä, jotka ovat menettäneet suurin piirtein kaiken, kun ovat näihin vippeihin haksahtaneet.

Lehtijuttu kertoi muun muassa, että yritys nimeltä Ferratum teki viime vuonna 23 miljoonaa euroa voittoa (ja edellisenä vuonna voittoa oli vielä reilusti enemmän). Käväisin yrityksen nettisivulla, ja todella: se lupaa 2 000 euron pikalainan alle viidessä minuutissa. Kätevää.

On se kumma, että ihmiset, jotka elävät kädestä suuhun, mahdollistavat sen, että Ferratumin ja muiden pikavippifirmojen omistajat voivat elellä leveääkin leveämmin. Toivoisin, että jokainen pikavippiä harkitseva ihminen miettisi ennen lainanottoaan tätä tosiasiaa.

Tuntuu pahalta, että on ihan laillista rikastua syöksemällä kanssaihmisiä suuriinkin vaikeuksiin. Kuviohan on klassinen. Ihmiselle tulee äkillinen rahantarve, ja siinä raossa pikalainafirma tarjoaa rahaa nopeasti, helposti ja ilman vakuuksia.

Kun rahaa on saanut kerran helposti, on vielä helpompaa ottaa uusi laina. Tarve sille tulee pian, kun ihmisen on tavanomaisten menojensa jälkeen lyhennettävä myös korkeakorkoista pikavippiä.

Kauheinta on, jos pikalainoja otetaan yön tunteina nettipokerin ääressä. Siinä kiskureilta vastaanotetut rahat menevät ulkomaisten nettipelifirmojen rikkaille omistajille – ja niille harvoille, jotka pystyvät näillä peleillä rikastumaan.

Kaiken lisäksi pikalainafirmojen markkinointi on aktiivista, suorastaan aggressiivista. Kukaan ei välty huomaamasta, mistä rahaa saa helposti ja nopeasti. Vaikka pikavippitoimintaa on yritetty rajoittaa, nämä firmat osaavat kiertää lakia ovelasti.

Nyt kansanedustaja Arto Satonen (kok.) on tehnyt aloitteen, että pikavippien markkinoinnin voisi kieltää.

Oikein kannatettava ehdotus. Hollannissa tällainen kielto on jo voimassa.

Päivän lehti

11.7.2020