Kolumnit

Nyt ei runoilu riitä, presidentti Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on erittäin taitava poliitikko.

Yhtä selvää on, että avoimessa länsimaisessa yhteiskunnassa on voitava keskustella poliittisten johtajien valtaoikeuksista.

Emme ole tietenkään Turkin tai Unkarin tiellä, mutta tuskin haluamme palata edes Urho Kekkosen valtakauden vuosikymmenien henkiseen ilmapiiriin.

Niinistö on luonut julkikuvansa taitavasti. Hän on ripittänyt kansanedustajakollegoitaan puhemiehenä ja profiloitunut ministerinä tarkan euron mieheksi.

Kansan miehenä hän on yllättänyt Ylen Luontoillan kuuntelijat, pelannut ahkerasti ulkokentillä pipolätkää ja velmuillut kuvissa koiransa kanssa. Eiköhän se Aaro-poikakin julkisuuteen tule, ainakin kerran.

On pakko sanoa, että vaimonsa Jenni Haukio on hoitanut roolinsa julkisuudessa erittäin fiksusti.

Presidentin muodollista valtaa on karsittu, mutta Niinistön vaikutusvalta on kasvanut nykyiseen siitä yksinkertaisesta syystä, että tilaa on ollut ja hän on sen ottanut.

Aivan oma lukunsa on, että Niinistö pitää entisiä puoluetovereitaan mieluummin yhteyttä esimerkiksi pitkäaikaiseen ulkoministeriin Erkki Tuomiojaan tai oppositiojohtaja Antti Rinteeseen. He eivät käytä edes taskuliinoja kuten Alex Stubb tai Jyrki Katainen.

Kilpailukykysopimuksen synnyttämiseen osallistuminen on mitä luontevinta, kun hän monessa muussakin on toiminut Juha Sipilän hallituksen takuumiehenä.

Sen sijaan tuore kirjaväite Niinistön roolista Fortumin tulosta venäläisvetoiseen ydinvoimalahankkeeseen on merkittävämpi.

Niinistön lisäksi tämän tapauksen taustat tuntee parhaiten silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn, joka aikoinaan pikahälytyksellä lähetettiin Moskovaan.

Pörssiyhtiö Fortumin toimiva johto on lasikaapissaan vaiti.

Fortum on panostanut miljardeja euroja energiahankkeisiin Venäjällä. Venäläiset ovat äärimmäisen taitavia koplaamaan asioita yhteen. Presidentti Vladimir Putinin hallinnolla on kovat paineet saada länsimaihin kaupaksi muutakin kuin öljyä tai kaasua. Ydinvoimala avaimet käteen -periaatteella on paljon jalostuneempi vientituote.

Fortumin tapaus herättää paljon kysymyksiä; kuinka rähmällään Suomi oikeasti on Venäjän monissa paineissa? Mikä on valtion rooli omistajana pörssinoteeratuissa valtionyhtiöissä? Minkälaista mallia nyt luodaan tuleville johtajille, kun kukaan ei vielä tiedä keitä ovat seuraavat Niinistö, Putin tai Sipilä?

Eivät nämä oikein runoja siteeraamalla avaudu.