Kolumnit

Nyt on aika ottaa kantaa toriparkkiin, eikä itkeä jälkikäteen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupungin kuntalaiskysely toriparkista on avoinna tämän viikon. Nyt kannattaa kertoa mielipiteensä, eikä itkeä jälkikäteen.

Kysely sisältää viisi kysymystä, joihin voi tutustua etukäteen kaupungin verkkosivuilla. Pääset kyselyyn tästä linkistä.

 

Aihepiiri on herättänyt suuria tunteita. Toriparkki on vallannut tilaa muun muassa lehtemme Mielipide-osastolta. Siihen ovat ottaneet kantaa niin puolueiden paikallisjärjestöt kuin yksittäiset kaupunginvaltuutetut ja kansalaiset. Myös nettikeskustelu asiasta on käynyt kuumana jo pitkään.

Toriparkin puolustajat haluavat sitoa pysäköintiluolan oleelliseksi osaksi keskustan kehittämistä. Sille ei tunnu löytyvän varteenotettavia vaihtoehtoja.

Vastustajat taas leimataan helposti kaiken kehityksen jarruiksi. Heidän perustelunsa ovat usein sidottuja nykytilanteeseen, jolloin loppupäätelmä on, että keskustassa on tarpeeseen nähden aivan riittävästi pysäköintipaikkoja.

Moni ei osaa kuvitella sitä, että muun muassa linja-autoaseman ja Hämeensaaren asuinrakentaminen vie mennessään monta nykyisin käytössä olevaa yleistä pysäköintiruutua.

Sama vaikutus on kävely- ja pyöräilymahdollisuuksien lisäämisellä, kun kadunvarsipysäköinti väistyy pyöräteiden tieltä.

Analyysi toriparkista kuntalaiskyselyn alkaessa: Tämä valtuusto ei rakentamispäätöstä tee (15.2.2020)

 

Paljasjalkaisena hämeenlinnalaisena kuulun siihen kansanosaan, joka pysäköi autonsa maksupaikalle vain poikkeustapauksessa. Kiekkopaikka vähän kauempanakin torista on kelvannut.

Kaivoparkin pysäköintilaitoksessa olen pysäköinyt kerran, Keinuparkissa en kertaakaan. Sen lähistöllä olevat kiekkopaikat sen sijaan ovat tulleet tutuiksi.

Vanhan Sokoksen katolla tuli joskus pysäköityä silloin, kun Kauppakeskus Linna oli vielä voimissaan. Torinkin pysäköintiautomaattiin olen tutustunut.

Tätä taustaa vasten minusta tuskin tulee toriparkin suurkuluttajaa. Ajatus ydinkeskustassa vuosikausia kestävästä mylläysvaiheestakaan ei saa minua hyppimään riemusta. Pelkään, että se näivettää keskustaa entistään.

Lue myös: Jankkaaminen toriparkista on kestänyt Hämeenlinnassa jo 160 vuotta – Tällaista kehää keskustelu on kiertänyt

 

Nyt sitten pitäisi pystyä irrottamaan katse omasta navasta ja suuntaamaan se yhteistä hyvää ajatellen kauemmas tulevaisuuteen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta pitää vissiin yrittää.

 

Pääset lukemaan Hämeen Sanomissa aikaisemmin julkaistuja uutisia ja kirjoituksia toriparkista tästä linkistä.

Menot