Kolumnit

Kielen päällä -kolumni: Oi Putte, milloin onkaan nimipäiväsi?

Putte-possun nimipäivistä on laulettu vuodesta 1953 lähtien, mutta virallisessa kalenterissa Puten nimipäivää ei ole vieläkään. Viimeisin nimipäiväuudistus tuli voimaan tämän vuoden alusta, eikä sen uusien nimien luettelossa ole vieläkään Puttea.

Nimeä on annettu nimittäin reilusti vähemmän kuin kalenteriin pääsyyn oikeuttavat tuhat kertaa. Viime vuosisadan alusta lähtien nimeä on annettu viralliseksi etunimeksi vain noin 40 pojalle ja muutamalle tytöllekin.

Lempinimenä se lienee huomattavasti yleisempi, kun minunkin tuttavapiirissäni on kaksi Puttea.

 

Milloin Puten päivää voisi sitten viettää? Haluaisin olla siinä asiassa säntillinen ja laulaa Putte-possun nimipäivälaulua oikeana päivänä. Mille päivälle se voitaisiin sijoittaa jossain tulevassa nimipäiväuudistuksessa?

Stadilaisen nimipäiväkalenteri on sijoittanut Puten nimipäivän kesäkuun 29. päivään, jolloin on vanha Pietarin päivä eli nykyisin Pekan, Petrin, Petran, Peetun, Pekon, Petterin, Pietarin, Petruksen ja Petjan virallinen nimipäivä.

Noiden kaikkien nimien taustalla on pyhimyksen nimi Petrus, mutta Putella ei ole Pyhän Pietarin kanssa mitään tekemistä.

 

Putte-nimi tulee nimittäin ruotsinkielisestä vauvelia, pikkulasta tai pikkupoikaa tarkoittavasta hellittelysanasta putte, puttefnask. Siten Puten päivää voisi viettää samana päivänä Pojun kanssa. Ongelmana on vain, ettei Pojullakaan ole nimipäivää, vaikka sitä on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan käytetty virallisena etunimenä jo 1800-luvulla.

Yleisimmillään Poju on ollut 1920- ja 1930-luvuilla ja vähimmillään 1960- ja 1970-luvuilla, mutta yhteismäärä on silti jäänyt noin 120 nimeen, kun sen nimipari Tytti on annettu jopa 3500 lapselle.

Näistä hellittelynimistä vain Tytti on päässyt myös viralliseen nimipäiväkalenteriin vuonna 1984. Sisaruuteen viittaavista nimistä Sisko on ollut kalenterissa vuodesta 1929 lähtien ja Veli, Veikko, Veikka ja Veijo jo vuodesta 1906 lähtien.

 

Puten, Pojun ja Tytin kanssa samaan hellittelynimien ryhmään voisi lukea myös nimen Nalle, joka on viimeisimpien sadan vuoden aikana annettu viralliseksi etunimeksi noin 60 pojalle ja alle viidelletoista tytölle. Nimen taustalla on karhua tarkoittavan nimen Björn lempinimimuoto.

Nukkea ei ole annettu tai hyväksytty viralliseksi etunimeksi kertaakaan.

Nimipäiväkalenterimme taustalla on vanha kirkollinen pyhimyskalenteri. Onkin kiinnostavaa, että uusimmassa nimipäiväuudistuksessa kalenteriin otettiin takaisin useampi vanhan pyhimyksennimen alkuperäinen asu, joka oli jo siitä poistettu liian harvinaisena. Tällaisia ovat mm. Cecilia, Andreas, Elia ja Petrus.

Pyhimyskalenteri on antanut kieleemme myös alussa mainitsemani, täsmällistä, tarkkaa tai säännöllisesti toistuvaa merkitsevän sanan säntillinen. Moni vuotuinen työ tehtiin tietyn pyhimyksen, santin eli säntin päivän aikaan eli säntilleen.

 

Kirjoittaja on suomen kielen opettaja ja nimistöntutkija.

Menot