fbpx
Kolumnit

Oikeaa aikaa pitää kysyä niiltä, jotka käyvät töissä

Ensi huhtikuuhun mennessä kaikkien EU-maiden pitäisi päättää, aikovatko ne siirtyä pysyvästi nykyiseen kesäaikaan vai talviaikaan, jota myös normaaliajaksi kutsutaan.

Tästä saadaan vielä monta mehevää väittelyä. Jo nyt Ota kantaa.fi -sivustolla on näkemyksiä puoleen jos toiseen.

Joidenkin mielestä talviaika on oikea, koska se on normaaliaika. Jotkut väittävät, että talviajassa aurinko on etelässä klo 12 ja se on ainoa oikea aika.

Aurinko ei ole etelässä kummassakaan ajassa, vaan klo 12.10–13.30 riippuen, missä päin Suomea ollaan ja siitä ollaanko kesä- vai talviajassa.

 

Toisten mielestä taas lehmien lypsy määrittää, minkä ajan valitsemme. Miksi?

Lehmiä on Suomessa yhä vähemmän. Niistäkin suuri osa elää robottinavetoissa, joissa käyvät lypsykoneella koska lystäävät. Eivät ne suinkaan tunge kaikki lypsyrobotille aamulla kello 7.

Valittavaa aikaa pitää kysyä niiltä, jotka käyvät töissä tai opiskelevat, koska heille sillä on suurin merkitys. Kaikista etätyö- ynnä muista mahdollisuuksista huolimatta suurin osa töistä ja opiskeluista ajoittuu ns. virka-aikaan.

Itse menen mieluummin pimeässä töihin ja nautin illansuussa valoisasta, siis nykyisestä kesäajasta, sen sijaan, että menen pimeässä töihin ja palaan sieltä pimeässä.

Varsinkin loppusyksyn ja talven pimeydessä kesäaika antaa enemmän valoisaa aikaa harrastaa ja liikkua töiden ja koulun jälkeen. Sen ovat jo liikuntajärjestötkin todenneet.

 

Jostain syystä julkisuudessa on silti näkynyt enemmän kannanottoja ns. normaaliajan puolesta. Olisikohan kesäaika saanut huonon maineen siksi, että siirryttäessä siihen joka maaliskuussa tavallaan menetetään tunti.

Syksyllä se taas saadaan takaisin, kun siirrytään talviaikaan. Tämähän loppuu joka tapauksessa valittiin kumpi aika tahansa.

Jos sattuisi niin, että Ruotsi päätyisi kesäaikaan ja Suomi talviaikaan, kello olisi yhtä paljon molemmissa. Jos taas Ruotsi olisi talviajassa ja Suomi kesäajassa, maiden välille syntyisi luonnoton kahden tunnin aikaero. Sitä tuskin haluamme.

Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia ratkaisuja Euroopassa tehdään ensi keväänä. Millainen sillisalaatti syntyy?

Muualta maailmasta on persoonallisia esimerkkejä: Intian, Pakistanin ja Afganistanin välillä on puolen tunnin aikaeroja, samoin Australian sisällä.

Pääasia kumminkin on, että kellojen kääntely loppuu.

Oikaisu 24.9.2018 klo 15.22.

Alanurkassa oli virhe. Jos Ruotsi olisi kesäajassa ja Suomi talviajassa, kello oli yhtä paljon molemmissa. Jos taas Ruotsi olisi talviajassa ja Suomi kesäajassa, ero olisi kaksi tuntia.

Menot