Kolumnit

Olen nähnyt Titanic-elokuvan! Tv:stä se tuli ja pohjaan se meni

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hyvää merkkipäivää! Tänään 16. tammikuuta tulee tasan 22 vuotta siitä, kun aika kallis ja varsin pitkä Titanic-elokuva sai ensi-iltansa Suomessa.

Tänään tulee myös viisi päivää siitä, kun näin tuon filmin ensimmäisen kerran.

Televisiosta se tuli ja merenpohjaan se meni. Veden viemää.

 

Seuraavana päivänä oli muuttunut olo. Olin ihan saletti, että kaikki näkevät aurassani kirkuvan tekstin, kuin provokatiivisessa t-paidassa: ”OLEN NÄHNYT TITANIC-LEFFAN!”

Selkäpuolella pienemmällä präntillä: ”…viimeisenä niistä maailman ihmisistä, jotka olivat syntyneet elokuvan valmistuessa.”

Jos yleisölle jaettaisiin Oscareita, olisin vahvoilla.

Titanic sai kuulemma yksitoista Oscaria. Äsken kerrottiin, että Joker-niminen elokuva (juu en ole nähnyt) on ehdolla yhdentoista Oscarin saajaksi.

 

Isommin ponnistelematta tuli mieleen, että jättilaiva ja -elokuva ovat ilmastonmuutoksen allegorioita, vertauskuvia.

Varoituksia ei kuunnella, vauhtia lisätään, jäät lohkeilevat ja helvetti on irti.

Googlailin, että kai tuollainen ilmiselvyys on tullut muidenkin mieleen. Ilmeni, että laivaleffan päänäyttelijöiden kolmikko oli jo tehnytkin työtä ilmastonmuutosta hillitsevien toimien puolesta.

SOS.

 

Osattiin sitä ennenkin. Paltamon ja Hämeenlinnan suuri lyyrikko Eino Leinokin innoittui Titanicin kohtalosta – ja näin jälkiviisain silmin katsottuna myös ilmastonmuutoksesta:

Uppoo linnamme uiva.

Maailma hukkuu,

katoo kaikki jo kuiva.

(Luvalla sanoen, ei ehkä ihan säihkyvintä Eikkaa.)

 

Mikä piru siinä on, etten saa tuoreeltaan katsottua useimpia ”pakollisia” leffoja, lämpimäisinä luettua ”pakollisia” kirjoja.

Jos taideluoma on jo etukäteen julistettu taatusti nauttimisen väärtiksi, niin onhan se tylsää. Ihan toista on kokea löytämisen hekuma, langeta yllättävän hyvän edessä.

Jonain ehtoona vielä katson Anssi Mänttärin kokopitkän elokuvan Saunavieras. Se sai (Elokuvauutiset.fi-sivuston tilaston mukaan) vuoden 2012 ensi-illassaan 119 katsojaa.

Vähemmistöön ei oikeastaan ole lainkaan hassumpi kuulua.

Eläköön elämöimätön elitismi!

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic