Kolumnit

Oletko sinä yksi niistä, jotka istuvat ruudun takana ja paheksuvat toisten tekemisiä?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein osallistui aiemmin viikolla Uudenmaan rajavalvontaan ja vaikuttui.

Pasterstein twiittasi ymmärtäneensä jälleen kerran, miksi poliisi pärjää Suomessa muihin maihin nähden pienillä resursseilla. ”Suomalaisten yleinen tahtotila on toimia yhdessä sovittujen sääntöjen mukaan ja vielä paremmin.”

Ylikomisario osuu naulan kantaan.

Euroopan mallioppilaiksi ja maailman kuuliaisimmaksi kansaksi tituleeratut suomalaiset ovat aina suhtautuneet sääntöihin vakavasti, mutta nyt niihin suhtaudutaan oikein erityisellä vakavuudella.

 

Älkääpä käsittäkö väärin.

Hallituksen asettamien rajoitusten ja THL:n ohjeistuksen noudattaminen on aivan ehdottoman tärkeää vakavassa epidemiatilanteessa. Sitä ei liiaksi voi alleviivata.

Mutta kuten aina vakavina aikoina, sortuu nytkin osa kansalaisista ylilyönteihin.

Esimerkiksi Facebookin erilaisissa ryhmissä on lukemattomia keskusteluketjuja, joissa paheksutaan kovin sanankääntein ulkona tai asioilla liikkuvia vanhuksia, kylillä nähtyjä nuoria, leikkipuistoissa touhuavia taaperoita, leikkipuistoihin lapsensa tuoneita äitejä, äitien touhuja seuraavia päivähoitotätejä, päiväkotitätien valvonnassa leikkiviä hoitolapsia ja suosikkini – riskiryhmien asiointiaikaan kaupassa liikkuvia asiakkaita, jotka eivät näytä riskiryhmäläisiltä!

Siis haloo – kenellä meistä taviksista on kompetenssia ryhtyä ulkonäön perusteella arvioimaan, kuka kuuluu riskiryhmään ja kuka ei?

 

On ymmärrettävää, että ihmiset ovat huolissaan omasta ja läheistensä terveydestä.

Tuntuu kuitenkin siltä, että ylenmääräiseen paheksuntaan taipuvaiset ottavat nyt myös tilanteesta kaikki kierrokset irti. Tai ehkä se onkin pelko, joka ajaa ylilyönteihin.

Pannaan jäitä hattuun ja huolehditaan jokainen omasta turvaetäisyydestämme. Neuvotaan ja ohjeistetaan, mutta jos ei nyt kumminkaan ryhdyttäisi tuomitsemaan, paheksumaan ja käyttäytymään toisia kohtaan kuin pöhköt.

Ja annetaan yli 70-vuotiaidenkin käydä haukkaamassa hyvää tekevää happea, sillä ulkoilu on THL:nkin mukaan heille aivan sallittua, kunhan vältetään lähikontakteja.