Kolumnit

Onko 2,4 miljoonaa euroa paljon, vähän vai ihan riittävästi?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Nyt sitä on (taas) selvitetty, Kantolan konserttiyleisön rahankäyttöä Hämeenlinnassa ja tyytyväisyyttä Kantolaan sekä kaupunkiin.

Metallica Worldwired Tour 2019kävijätutkimuksen tulosten mukaan keikka jätti Hämeenlinnaan 2,4 miljoonaa euroa tapahtuma-alueen ulkopuolelle.

Viime viikolla Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Kari Saarinen kertoi Helsingin Sanomissa, että megakonserttien vieraat kuluttavat tapahtumakaupungissa suurin piirtein saman verran rahaa kuin tapahtuman lippukassa on. Aivan verrattavaa summa ei lopulta Hämeenlinnaan jäänyt, sillä lipunmyynti mukaan lukien yleisö poltti Kantolassa yhden illan aikana messevät 8,5 miljoonaa euroa.

Onko 2,4 miljoonaa euroa paljon, vähän vai ihan riittävästi?

 

Konsertissa oli yleisöä noin 55 000, joista tutkimuksen mukaan hämeenlinnalaisia vain noin 5 000 henkilöä.

Raa’asti laskien voi yleistää, että jokainen ulkopaikkakuntalainen kävi kaupungilla syömässä ja kumosi muutaman virvokkeen, ostipa ehkä korvatulpat, sadeviitan ja pientä konserttirekvisiittaakin paikallisista putiikeista.

Mitä olen paikallisten yrittäjien kanssa jutellut, kaljaa ja kebabia myytiin keskustan ravintoloista liki ennätystahtiin. ”Parempi kuin paraskaan lauantai”, kuvaili erä yrittäjä.

 

Tiedotustilaisuudessa hehkutettiin myös Hämeenlinnan saamaa imagohyötyä.

Imagolle jaksetaan vuodesta toiseen antaa uskomattoman paljon painoarvoa, aivan kuin se muuttuisi asukkaiksi ja työpaikoiksi. Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, joissa on mukavia tapahtumia, jotka parantavat paikkakunnan imagoa.

 

Konsertit tuovat piristysruiskeen hotelleille, kaupoille, ravintoloille ja kuljetusyrittäjille. Vaikutus on iso, mutta lyhytkestoinen.

Suurin osa Metallican yleisöstä käänsi selkänsä kohti Hämeenlinnan keskustaa ja suunnisti kohti Kantolan porttia sillä sekunnilla, kun viimeiset ilotulitteet sammuivat.

Olen minäkin käynyt konserteissa Porissa, Turussa Seinäjoella, Joensuussa ja jopa Helsingissä, mutta muutto ei ole käynyt mielessä edes riehakkaimman juhlatunnelman vallitessa.

Kaupungin väkiluvun kasvattamiseksi ja uusien työpaikkojen saamiseksi tarvitaan jotain aivan muuta kuin kolme tuntia rokkenrollia ja komea ilotulitus.

 

Lisää aiheesta: Metallica jätti noin 2,4 miljoonaa euroa Hämeenlinnaan – Tutkimusjohtajan mukaan luku melko tarkka

Menot