fbpx
Kolumnit

Onko tapanasi jakaa bile- tai lomakuvia verkkoon? Ensi kerralla kannattaa miettiä hetki, ettei käy kuin sinisilmäiselle teinille

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Olen yksityiselämässäni joutunut yhden kerran tekemisiin virkavallan kanssa.

Olin 15-vuotias ja mukana kotibileissä, joiden jälkipyykkiä selviteltiin pitkään ja hartaasti aina maalaistaajaman poliisiasemaa myöden.

Tarina oli klassinen: alaikäinen jäi tyhjillään olleeseen kotiin ja järjesti kotibileet. Siihen aikaan ei ollut kännyköitä tai somea, mutta puskaradio ja lankapuhelimet lauloivat sitäkin tehokkaammin. Paikalle tuli kutsuttujen lisäksi myös niitä, joilla oli ikää, mutta ei älyä.

Alkoholi virtasi, voimasanat lentelivät ja asunnon seiniltä pudonneet taulut särkyivät. Joku ensirakkauteen pettynyt parkui tien laidassa kohtaloaan ja uhkasi juosta auton alle, toinen valopää kiipesi 1700-luvun lopulla valmistuneen puukirkon katolle tupakoimaan. Onneksi joku lähitalon asukas älysi soittaa poliisit paikalle.

Niinpä sitten seuraavana maanantaina kulki vakavien teinien kulkue kohti maalaiskylän poliisiasemaa.

Se oli sitä aikaa, kun Ankkuri-tiimistä ei ollut vielä tietoakaan ja yläasteen diskoissa humalassa huojuva teini taisi olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Ympyrä tuntui sulkeutuvan, kun lähes 30 vuotta myöhemmin huomasin seisovani ystävän asunnossa kauhistelemassa siellä vallinnutta hävityksen kauhistusta.

Teinin muutaman kaverin kemut olivat paisuneet kaaokseksi, kun kutsuttujen lisäksi paikalle oli somen ansiosta löytänyt myös täysin tuntematonta porukkaa.

Taulut olivat putoilleet seiniltä ja alkoholi virrannut siinä määrin ohi lasien ja suupielien, että lattioiden jynssäämiseen ei pari kierrosta riittänyt.

Jälkeenpäin kävi ilmi, että ystävä oli loppujen lopuksi onnekas. Asunto oli ehkä kuin sikolätti, mutta euromääräiset vahingot jäivät pieniksi.

Hämeen Sanomien haastattelema nuorisotyöntekijä kertoi taannoin, miten käsistä riistäytyneissä kotibileissä on pahimmillaan kaikki rikottu ikkunoita myöden.

Sosiaalinen media voikin pahimmillaan olla petollinen, eikä sinisilmäisyyteen syyllisty ainoastaan jälkikasvu.

Jos teinin hauska bilepostaus voi houkutella oven taakse kutsumattomia vieraita, voi vanhempien lomamatkaltaan tekemä päivitys yhtä lailla olla kuin avoin kutsu murtovarkaille.

Menot