Kolumnit

Onnea kaikille isänmaan toivoille!

Koulu takana, elämä edessä, Suvivirsi ja aurinkoa!

Aivan aluksi vilpittömät onnittelut kaikille uusille ylioppilaille, ammattiin valmistuneille ja peruskoulunsa päättäneille isänmaan toivoille.

Nyt saa ja pitää nauttia. Arki tulee kuitenkin pian vastaan työelämän tai jatko-opintojen muodossa. Tai toivottavasti ainakin mahdollisimman monelle.

Moni tuore ylioppilas on lukiokurssien ja kirjoitusten keskellä valmistautunut pääsykokeisiin ja odottaa nyt joko tulevia kokeita tai niiden tuloksia suurella jännityksellä. Etevin osa menee eteenpäin suunnitelmien mukaan, mutta moni muu joutuu pitämään suunnittelemattomia välivuosia.

Voi tietty kysyä, mihin on kiire, kun työvuosia on opintojenkin jälkeen vähintään 40 jäljellä. On silti järjetöntä, että jotkut pääsevät Rovaniemelle lakia lukemaan viidennellä yrittämällä. Kyllä ainakin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla tarvitaan aina näin sinnikkäitä käräjätuomareita tai poliisipäälliköitä.

Monilla ammatillisen tutkinnon suorittaneilla juhlapäivä oli jo eilen. Nämä osaajat jäävät julkisuudessa turhan usein ylioppilaiden varjoon. Hoivatyön tai käden taitojen ammattilaisia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän ja jos tuleva ammatti löytyy jo nuoremmalla iällä, aina parempi. Mikään ei oikeastaan ole yhteiskunnan kannalta typerämpää kuin turhautunut tohtori työttömyyskortistossa.

Aivan oma lukunsa ovat peruskoulunsa päättäneet, joista liian moni on jäänyt paitsi edes riittävää lukutaitoa. Heistä suurin osa ei hakeudu mihinkään jatkokoulutukseen.

Tällainen yksilö on suorassa vaarassa ajautua syrjäytyneeksi, joita Suomessa lasketaan olevan kymmeniätuhansia. Ongelmiin pitäisi pystyä puuttumaan jo ala-asteella pienryhmien tai erityisopetuksen avulla. Yläasteella se voi olla jo liian myöhäistä.

Vanha maine Pisa-tutkimusten kärkimaana tai oppivelvollisuuden pidentäminen eivät tähän tilanteeseen auta. Kokonaan ongelmia ei voi viedä koulun ja opettajien huoleksi, vaan yhteistyötä tarvitaan niin terveydenhoidon kuin valitettavasti myös poliisin kanssa. Opettajat kyllä ammattitaidollaan erottavat tulevat ongelmatapaukset, mutta onko heillä keinoja tai aikaa puuttua niihin?

Varsinkin nuoret miehet ovat taustoistaan huolimatta sellaisia, että jos heillä ei ole mielekästä tekemistä, keksivät he jotain vähemmän mielekästä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic