fbpx
Kolumnit

Onneksi selvisimme lapsuusajasta hengissä

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Nykyään noin viisikymppiset suomalaiset voivat onnitella itseään, että säilyivät lapsuusajastaan hengissä.

1970-luvun lapset keikkuivat nimittäin Fordien, kuplavolkkarien ja Amazonien takapenkeillä ja etupenkkien välissä ilman turvavöitä.

Vuonna 1975 tuli voimaan turvavöiden käyttöpakko etupenkeillä, vasta vuonna 1987 turvavöiden käyttöpakko takapenkeillä.

70-luvun alussa vuodessa kuoli liikenteessä yli tuhat ihmistä eli keskimäärin kolme vuorokaudessa. Toki se pitää huomata, että autojen ja liikenteen määrät olivat tuolloin murto-osa nykyisestä.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime viikolla, että nykyisin Suomen liikenteessä on menossa tasaisen varma kehitys kohti parempaa.

Viime vuonna liikenteessä kuoli 205 ihmistä. Ja ihmekös tuo.

Nykyautoissa on käytetty suurlujuusterästä, turvatyynyä on joka suunnalla, on ajonvakautusta, vireystilatoimintoa, kaistavahtia, vakionopeudensäädintä jne.

Vielä 2000-luvun alussa kuolleiden määrä oli nelisensataa vuodessa.

Aika ajoin päivitellään lasten turvallisuutta koskevien määräysten pikkumaisuutta tai meitä vanhempia syytetään lasten ylisuojeluista.

Totuus on kuitenkin, että lakien, säädösten ja yleisen turvallisuuskulttuurin kehittyminen ovat vähentäneet pienten lasten tapaturmaisia kuolemia merkittävästi.

Vuonna 1969 liikenteessä kuoli 169 alle 15-vuotiasta lasta. Viime vuoden aikana henkensä on menettänyt vain viisi lasta.

Liikenneturvallisuus koostuu monista pienistä seikoista.

Yksi olennaisimmista on tietenkin tuo autojen turvallisuuden roima parantuminen.

Sillä vaikeimmin muutettavalla eli ihmisten asenteilla on myös iso merkitys.

Nyt on todella vaikea kuvitella, että taapero keikkuisi ajon aikana etupenkkien välissä. Taapero sidotaan tiukasti turvaistuimeen tai turvavyöhön – hyvä kun saa happea.

Robottiteknologia on yltänyt jo autoteollisuuteen. Itsestään ajavaa autoa on testattu hyvälläkin menestyksellä.

Automatisoidut ajoneuvot vähentävät kuljettajien inhimillisiä virheitä. Se on sitten toinen juttu, mitä tapahtuu silloin kun tietoverkot ovat alhaalla.

Menot