Kolumnit

Oppilas – mitä sinulle tänään kuuluu?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Opettaja – kysytkö sinä päivittäin tai edes kerran viikossa oppilailtasi, mitä heille kuuluu?

Moikkaatko koulun käytävillä, tai heitätkö high fivet, jos oppilas onnistuu?

Jos vastasit ”en”, niin ehkä sinun pitäisi.

Pari viikkoa sitten julkaistut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallisen vuoden 2019 kouluterveyskyselyn tulokset kertovat edelleen karua kieltään väittämän ”Opettajat eivät ole kiinnostuneita oppilaan kuulumisista” kohdalla.

Perusopetuksen 8.- ja 9.-luokkalaisista 39,7 prosenttia oli väittämän kanssa samaa mieltä. Kahta vuotta aiemmin määrä oli 41,6 prosenttia. Neljäs- ja viidesluokkalaisten kohdalla määrä oli molempina vuosina noin 35 prosenttia.

Määrät ovat pöyristyttävän suuria.

Haastattelemani Hämeenlinnan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluesimies Sari Tuomivaara totesi tilanteen kaupungissa olevan asiassa edelleen huolestuttavan huono ja surullinen, vaikka vastaavaa viestiä on tutkimuksella saatu jo pitkään.

Hän totesi, että kun tämänvuotiset koulukohtaiset tulokset loppuvuodesta tulevat, Hämeenlinnassa ammattilaisten on yhdessä oppilaiden kanssa istuttava saman pöydän ääreen miettimään, mitä tilanteelle voi tehdä.

”Pitää kysyä oppilailta, miksi olet näin vastannut, miten välinpitämättömyys näkyy ja mitä opettajan pitäisi tehdä, jotta vastaus olisi jotain muuta”, Tuomivaara kommentoi. Viisaita sanoja. Viisaus ei tässä tapauksessa asu aikuisten, vaan lasten ja nuorten päissä.

Ainakin Hauhon yhtenäiskoulussa ongelmaan on tartuttu jo vuosia sitten ja saatu hyviä tuloksia aikaan.

Tuomivaara muisteli, että siellä vain alle viidennes koululaisista koki, etteivät heidän asiansa tai hyvinvointinsa kiinnosta opettajia.

Soitin rehtori Pekka Paappaselle. Tuomivaara käski lähettää terveisiä, että hän tekee opettajakuntineen jotain niin hyvin, että muut saisivat ottaa siitä mallia.

Koulussa on jo kahdeksan vuotta ollut käytössä small talk -kulttuuri, joka tarkoittaa tervehtimistä ja pieniä keskusteluja tunneilla, ruokajonoissa, välitunneilla, käytävillä… Ei vaadi tähtitiedettä, ei.

Otsikossa esitetty kysymys pitäisi myös vanhempien muistaa kysyä joka päivä lapsiltaan kotona.