Kolumnit

Ostitko uusiutuvaa energiaa valepapilta – Älä syytä muita

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Uutinen Nesteen biodieselistä on pahoittanut monen mielet. Parikymmentä senttiä tavallista dieseliä kalliimpaa biodieseliä tankanneet ovat tunteneet itsensä petetyksi.

Osanotto niiden puolesta, jotka ovat saaneet traumoja.

Neste on markkinoinut biodieseliään ympäristötekona. Monet ihmiset ovat tarttuneet täkyyn, jonka mukaan tankkaamalla kierrätystuotteista valmistettua dieseliä vähentää päästöjä.

Suomessa myyjät on kuitenkin velvoitettu siihen, että osa liikennepolttoaineista on biotuotteita. Bensiinimoottoreissa voidaan käyttää vain vähän bensiiniin sekoitettua etanolia. Velvoite voidaan täyttää vain sekoittamalla dieseliin biodieseliä tai myymällä puhdasta biodieseliä.

Neste kykenee täyttämään velvoitettaan myymällä kalliiseen hintaan puhdasta biodieseliä. Sen tankkaaminen ei siten lisää biodieselin käyttöä eikä vähennä päästöjä.

Päästöjen vähentäminen biopolttoaineilla on yhtiökohtaisesti, kansallisesti ja globaalisti vain uskon varassa.

St1:n omistaja Mika Anttonen kertoi Hämeen Sanomissa 20.1.2020, että maailmanlaajuisesti liikenteen biopolttoaineita voidaan valmistaa 20–30 miljoonaa tonnia. Polttoaineiden kulutus on nyt 5 miljardia tonnia.

– 20–30 miljoonaa tonnia on niin pieni määrä, ettei sillä ole mitään vaikutusta ilmaston hiilidioksidipitoisuuteen, sanoo mies, joka ansaitsee rahaa biopolttoaineilla.

Sähköyhtiöt myyvät tuuli-, hiilidioksidivapaata ja vihreää sähköä hyvään hintaan. Kaukolämpöyhtiöt myyvät biolämpöä.

Tuulivoiman tuotantoa ei lisää se, että joku maksaa tavallista korkeampaa hintaa sähköstään. Tuulivoimaa on rakennettu Suomeen, koska valtio maksaa Ingvar Kampradin perikunnalle ja muille sijoittajille tukea.

Yritykset sanovat myyvänsä tuotannon mukaan eriteltyä energiaa ”taseestaan”. Sähköä ja lämpöä on pääsääntöisesti tuotettava silloin, kun sitä kulutetaan. Todellisuudessa ei ole ”tasetta”, josta energiaa voitaisiin jakaa.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Talas sanoi Talouselämässä 6.9.2019, että touhussa on ”uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä”.

Jos heittää vakaumuksesta rahansa valepapin haaviin, älkää syyttäkö muita.

Menot